Tenisul are o tradiție bogată în România. Încă din anii '70, românii au început să aibă rezultate notabile la nivel mondial.

Ilie Năstase a rămas în istorie ca fiind primul lider al clasamentului ATP, în timp ce Simona Halep este una dintre cele mai bune jucătoare din ultimul deceniu. 

În ultimii ani, pe fondul rezultatelor tot mai bune obținute de Simona Halep, tenisul a redevenit un sport popular în țara noastră.

Acest lucru poate fi observat și din numărul tot mai mare de terenuri de tenis apărute, care de cele mai multe ori sunt ocupate.

În plus, cele mai importante turnee sunt televizate în România, iar numărul celor care joacă la pariuri tenis este și el în creștere.

Un merit pentru toate acestea îl poartă și jucătorii descriși în rândurile următoare, care și-au câștigat un loc în istoria acestui sport la nivel național și nu numai.

Simona Halep, dublă campioană de Grand Slam

Simona Halep este considerată cea mai bună jucătoare de tenis din istoria României. Ascensiunea sa a început în anul 2013, iar în 2014 a disputat prima finală de Grand Slam din carieră, la Roland Garros, dar a pierdut cu Maria Sharapova.

În anii următori și-a continuat ascensiunea, iar în 2017 a disputat o nouă finală la Roland Garros, cu Jelena Ostapenko.

Pornea ca mare favorită în fața unei jucătoare care la acel moment nu avea rezultate notabile, dar a fost învinsă. Luptătoare din fire, Simona a continuat să viseze pentru visul său de a-și trece în palmares primul turneu de Grand Slam din carieră.

La începutul lui 2018 a disputat o nouă finală de Grand Slam, la Australian Open, însă a fost învinsă de Caroline Wozniacki la capătul unui meci epuizant.

Nici acest eșec nu a făcut-o să cedeze, iar câteva luni mai târziu a luat startul la Roland Garros. A început turneul din postura de principală favorită atât pe lista capilor de serie cât și la pariuri sportive.

Drept urmare, parcursul ei nu a fost surprinzător, iar bucuria a fost uriașă după ce a învins-o în finală pe Sloane Stephens.

Surpriza a fost însă și mai mare în 2019, când a reușit să își treacă în palmares al doilea turneu de Grand Slam din carieră, la Wimbledon, după ce a învins-o în finală pe americanca Serena Williams. 

În total, Simona are nu mai puțin de 24 de trofee câștigate, din 42 de finale la simplu. A obținut premii în valoare de peste 40 de milioane de dolari, fiind pe locul trei în topul câștigurilor din tenis în toată istoria, după surorile Williams.

În plus, Simona este și singura jucătoare din România care a ajuns pe primul loc în clasamentul WTA, unde a stat timp de 64 de săptămâni. 

Virginia Ruzici, învingătoare la Roland Garros

În 1978, Virginia Ruzici a reușit să își treacă în palmares titlul de la Roland Garros, după ce a învins-o pe campioana din anul precedent, Mima Jausovec, scor 6-2, 6-2.

Ulterior, ea a mai disputat o finală la Roland Garros la simplu și în 1980, însă a fost învinsă în două seturi de Chris Evert.

Între 1977 și 1983, Ruzici a fost constant în top 20 WTA. Cel mai sus a ajuns pe locul 8. În total, ea a câștigat 12 titluri, iar premiile obținute s-au ridicat la 1.183.728 de dolari.

Ruzici a fost recunoscută tot timpul pentru fair-play-ul arătat pe teren, iar după retragere a devenit managerul Simonei Halep, funcție pe care a ocupat-o până în 2022.

Irina Spîrlea, semifinalistă la US Open

În anii '90, Irina Spîrlea a readus speranța în tenisul feminin din România prin rezultatele notabile pe care le-a obținut.

1997 a fost de departe cel mai bun an din cariera sa, în care a ajuns în sferturile de finală de la Australian Open, în optimi la Roland Garros și Wimbledon și în semifinale la US Open.

În semifinala de la US Open, ea a fost învinsă de Venus Williams la capătul unui meci tensionat, despre care s-a vorbit pentru mulți ani.

Irina mai este semifinalistă la Turneul Campioanelor în 1997 și 1998, iar cel mai sus a ajuns în clasamentul WTA pe poziția a 7-a, în 1997. Ea a câștigat din tenis premii de peste 2.6 milioane de dolari. După retragerea din tenis, Irina s-a stabilit în Italia.

Ilie Năstase, primul lider al clasamentului ATP

Ilie Năstase este cel mai cunoscut reprezentant al României în tenisul masculin. A obținut două turnee de Grand Slam, la Roland Garros 1973 și la US Open în 1972.

De asemenea, mai are în palmares două finale pierdute la Wimbledon, în 1972 și 1976. El mai este triplu finalist cu echipa de Cupa Davis a României și a câștigat și trei turnee de Grand Slam la dublu.

A reușit să se impună la Turneul Campionilor de patru ori, în 1971, 1972, 1973 și 1975. Istoria îl consemnează ca fiind primul lider al clasamentului ATP, iar din 1991 a fost introdus în International Tennis Hall of Fame.

Din tenis, Năstase a obținut premii de peste 2 milioane de dolari. El este recunoscut pentru stilul vulcanic avut pe terenul de tenis, dar și pentru glumele pe care le făcea adesea. Astfel, s-a ales cu porecla Nasty. 

Andrei Pavel, "Cneazul" tenisului românesc

La începutul anilor 2000, Andrei Pavel a fost cel mai bun jucător de tenis din România. Cel mai bun rezultat din cariera sa a fost sfertul de finală obținut la Roland Garros 2002.

A câștigat trei titluri ATP în carieră, iar cel mai sus a ajuns pe locul 13. Premiile sale din tenis au depășit 5.1 milioane de dolari.

Pavel avea un stil de joc apreciat de specialiști, iar după retragere a devenit antrenor. El a pregătit-o inclusiv pe Simona Halep pentru o perioadă. 

Horia Tecău, specialist la dublu

Horia Tecău nu a concurat prea mult la simplu, dar a avut rezultate notabile la dublu, unde a adunat premii de peste 5.8 milioane de dolari.

El a câștigat nu mai puțin de 38 de titluri la dublu, printre care și două de Grand Slam, la Wimbledon 2015 și US Open 2017. În plus, are semifinale la Australian Open și Roland Garros și este și învingător în Turneul Campionilor 2015.

El mai are în palmares un Grand Slam la dublu mixt, în 2012. Mai mult, alături de Florin Mergea a câștigat medalia de argint la Jocurile Olimpice din 2016.

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.