Turneul de la Wimbledon, al treilea de Grand Slam al anului, este cel mai vechi turneu de tenis din lume și, probabil, cel mai faimos.

De la prima competiție care a avut loc în urmă cu 145 de ani, în 1877, jocurile au fost găzduite de All England Lawn Tennis and Croquet Club din Wimbledon.

Competiția se desfășoară în mod tradițional timp de două săptămâni, la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie.

Wimbledon este evenimentul principal din calendarul tenisului. El ocupă un loc aparte în istoria acestui sport și orice jucător de tenis visează să câștige acest turneu, cel mai prestigios Grand Slam.

Dintre cele patru turnee anuale majore de tenis cunoscute sub numele de „Grand Slam”, turneul de la Wimbledon este singurul care se mai joacă pe iarbă, suprafață care oferă cel mai rapid joc de tenis.

Turneul își trage notorietatea din mediu, suprafața unică și tradiții (ținuta vestimentară obligatorie – albă, capi de serie desemnați de organizatori, etc.).

La fel ca Ashes sau Super Bowl, Wimbledon atrage atenția tututor, chiar si a celor care nu pariaza în mod frecvent pe tenis. Succesul la Wimbledon este cel mai bun mod pentru un jucător de tenis de a-și face un nume.

Au existat șocuri și jocuri de neuitat de-a lungul turneului  de la Wimbledon.

Cele mai multe titluri la Wimbledon

Cele opt titluri ale lui Roger Federer îl fac cel mai de succes jucător de la Wimbledon. Martina Navratilova este jucătoareă cu mai multe titluri de simplu în Open Era la Wimbledon.

Deși terenurile de iarbă au fost mult timp fortăreața jucătorilor cu cele mai rapide servicii, Federer a devenit stăpânul All England Club fără cel mai puternic serviciu, dar având o precizie, variație și un joc complet de neegalat în istoria acestui sport.

Federer este unul dintre cei doi jucători care au câștigat cinci titluri consecutive masculine la Wimbledon.

Victoria senzațională din 2003, împotriva lui Andy Roddick, a fost prima din lungul șir de cinci finale care i-au adus titlul mult dorit, elvețianul câștigând și următoarele doua finale împotriva lui Andy Roddick, înainte de a caștiga împotriva lui Rafael Nadal în 2006 și 2007.

Federer l-a înfruntat din nou pe Nadal în 2008, dar spaniolul a câștigat de data aceasta în ceea ce este considerată de mulți iubitori ai tenisului „cea mai mare finală de Grand Slam din toate timpurile”.

Pete Sampras a fost predecesorul lui Federer ca regele al Wimbledon-ului. Americanul a câștigat Wimbledonul de șapte ori intr-o  perioadă de opt ani, din 1993 până în 2000. Victoria lui Federer împotriva lui Sampras în 2001 a fost o schimbare a gardei.

Sampras nu a deținut recordul ca cel mai de succes om din istoria Wimbledon-ului  pentru foarte mult timp.

Cele șapte titluri ale sale îl poziționează pe locul doi în clasamantul celor mai buni jucători ai tuturor timpurilor de la Wimbledon, loc de unde ar putea fi detronat de către Novak Djokovic.

Djokovic a câștigat al șaptelea titlu la Wimbledon în iulie 2021. Sârbul a ridicat celebrul trofeu în ultimele două ocazii și l-a învins pe Federer în finalele din 2014 și 2015 – prima finală fiind un adevărat thriller în cinci seturi.

Victoria lui Djokovic asupra lui Federer în 2019 a fost la fel de spectaculoasă, câștigând setul al cincilea cu 13-12.

Cele cinci titluri ale lui Borg din 1976 până în 1980 îl claseaza deocamdată pe locul 4 în clasamentul câștigătorilor de la Wimbledon, dominația sa la „All England Club” fiind oprită în 1981 de John McEnroe.

John McEnroe și Boris Becker sunt singurii jucători cu trei titluri câștigate la Wimbledon. McEnroe i-a succedat lui Borg,  învingându-l pe starul suedez în 1981 și ajungând în finală în fiecare dintre următoarele trei sezoane.

Rivalitatea dintre McEnroe și Connors a fost întotdeauna un titlu de prima pagină, la Wimbledon. La începutul anilor 1980 Connors și-a încheiat cariera cu două titluri la Wimbledon, în ciuda faptului că a ajuns în finală de șase ori.

Becker a câștigat consecutiv in 1985 si 1986 titlul la Wimbledon. Apoi a ajuns în finală de patru ori între 1988 și 1991, dar a mai ridicat trofeul doar o dată.

Becker a pierdut cu 2-3 în finală împotriva lui Stefan Edberg înainte de a fi învins și de Michael Stich în 1991.

Șase jucători au câștigat două titluri la Wimbledon în Open Era.

Cel mai recent jucător care s-a alăturat grupului a fost Andy Murray – britanicul a făcut istorie în 2013 și s-a alăturat lui Nadal, Edberg, Laver, Connors și Newcombe cu al doilea titlu în 2016.

În timp ce americanii sunt frecvent victorioși la US Open, a fost o așteptare lungă pentru succesul unui britanic la Wimbledon.

Înainte de triumful emoționant al lui Murray din 2013, niciun britanic nu mai castigase titlul timp de 77 ani, de când Fred Perry și-a încheiat în 1936 seria de trei victorii consecutive.

Era amatorilor de la Wimbledon

Era amatorilor s-a desfășurat din 1877 până în 1967. William Renshaw, cu șapte titluri, este cel mai de succes om din era amatorilor, dar merită remarcat faptul că Renshaw a câștigat majoritatea acestor titluri într-un format diferit.

Norman Brookes, câștigătorul All Comers’s 1907, a fost primul non-britanic care a câștigat titlul la Wimbledon. Brookes a câștigat al doilea titlu șapte ani mai târziu impotriva colegului  său australian Anthony Wilding.

Alte țări au început să se bucure de succes mai târziu în epoca amatorilor de la Wimbledon, inclusiv șase campioni francezi succesivi în anii 1920 și o serie de câștigători americani.

Manuel Santana a devenit primul spaniol care a câștigat la All England Club în 1966.


Publicat prima dată: 14 decembrie 2022

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.