Boxul este unul dintre cele mai populare sporturi din lume, iar în ultimele 5 decenii au fost o mulțime de partide care și-au câștigat, pe bună dreptate, locul în istorie.

Pugiliști ca Muhammad Ali, Joe Frazier, George Foreman, Micky Ward și Arturo Gatti au dat tot ce au avut mai bun în ring și au reușit să încânte milioane de oameni.

Topul celor mai tari meciuri de box din istorie:

  1. Muhammad Ali vs. Joe Frazier — 8 martie 1971

  2. Marvin Hagler vs. Thomas Hearns - 15 aprilie 1985

  3. Micky Ward vs. Arturo Gatti — 18 mai 2002

  4. Muhammad Ali vs. George Foreman — 30 octombrie 1974

  5. Aaron Pryor vs. Alexis Arguello — 12 noiembrie 1982

  6. Julio Cesar Chavez vs. Meldrick Taylor — 17 martie 1990

  7. Erik Morales vs. Marco Antonio Barrera - 19 februarie 2005

  8. George Foreman vs. Ron Lyle — 24 ianuarie 1976

  9. Diego Corrales vs. Jose Luis Castillo - 7 mai 2005

  10. „Sugar” Ray Leonard vs. Thomas Hearns – 16 septembrie 1981

Prezentarea luptelor:

Muhammad Ali vs. Joe Frazier — 8 martie 1971

Cu siguranță aceasta este cea mai cunoscută partidă de box din istorie. Este considerată "lupta secolului" și a avut în joc titlul mondial la categoria grea.

Înaintea partidei au fost multe discuții legate de ideologiile politice pe care cei doi le aveau, iar Muhammad Ali i-a aruncat cuvinte grele lui Frazier.

În Madison Square Garden au urmat 15 runde spectaculoase, în care cei doi pugiliști și-au aruncat pumni grei. Victoria a fost obținută de Joe Frazier prin decizie unanimă.

După această partidă au urmat alte două între cei doi, în 1974 și 1975, ambele fiind câștigate de Muhammad Ali.

Marvin Hagler vs. Thomas Hearns - 15 aprilie 1985

Această partidă a durat doar trei runde, dar cele opt minute au reușit să intre în istorie. Au fost momente electrizante în ring, cu multă dramă, acțiune și tensiune.

Confruntarea a avut loc în Caesars Palace din Las Vegas și s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Schimbul de lovituri a fost unul spectaculos încă din primele secunde.

Învingător a ieșit Marvin Hagler, care, deși însângerat, a găsit o lovitură de dreapta urmată de două de uppercut pentru a-l pune la pământ după trei runde pe Thomas Hearns.

Micky Ward vs. Arturo Gatti — 18 mai 2002

Rivalitatea dintre Micky Ward și Arturo Gatti este arhicunoscută. Prima luptă din trilogia celor doi a avut loc în 2002, în Lowell, Massachusetts.

Ambii luptători au dat ceea ce au avut mai bun, iar bătălia a fost tranșată din runda a noua când Ward l-a trimis pe Gatti în lumea viselor cu o lovitură la rinichi.

Deși Gatti a luptat mai departe, Ward a câștigat partida. Lupta dintre cei doi rămâne în memoria multora prin intensitatea pe care a avut-o, ambii pugiliști fiind la un nivel foarte ridicat.

Muhammad Ali vs. George Foreman — 30 octombrie 1974

George Foreman era în 1974 într-o formă fenomenală.

Nu a avut nicio problemă cu Joe Frazier, iar Ken Norton nu a putut sta în fața lui. Urma însă lupta cu Muhammad Ali în Zair, într-o gală denumită "The Rumble in the Jungle".

Muhammad Ali a adoptat un stil mai defensiv și l-a lăsat pe George Foreman să dea tot ce are mai bun, iar tactica a dat roade.

Până în runda a opta, Foreman a obosit, iar Ali a replicat printr-o lovitură de dreapta dură care l-a răpus.

Aaron Pryor vs. Alexis Arguello — 12 noiembrie 1982

Acest meci a fost prezentat ca fiind "Bătălia Campionilor". Față în față au fost arogantul și lăudărosul Aaron Pryor și încrezătorul Alexis Arguello.

Cei doi pugiliști au oferit spectatorilor și telespectatorilor 15 runde de excepție. La acel moment, Arguello încerca să devină primul pugilist care a câștigat titluri la patru categorii diferite.

A controlat cea mai mare parte a luptei, dar adversarul său a răspuns pe final cu lovituri foarte puternice. Pryor s-a impus, dar Arguello a acceptat cu greu eșecul.

Julio Cesar Chavez vs. Meldrick Taylor — 17 martie 1990

Această confruntare dintre eroul mexican Cesar Chavez și minunea din Philadelphia, Meldrick Taylor, a avut 12 runde, dar a rămas în memoria multora pentru ce s-a întâmplat în ultimele secunde.

Spre finalul partidei, Chavez a început să își revină, iar Taylor a răspuns cu lovituri puternice. Mulți consideră că Taylor a greșit deoarece, dacă ar fi stat la cutie, ar fi câștigat la puncte.

Așa s-a expus loviturilor lui Chavez, iar arbitrul a oprit partida când mai erau doar 2 secunde, deoarece considera că Taylor nu mai poate continua.

Erik Morales vs. Marco Antonio Barrera - 19 februarie 2005

Cei doi pugiliști mexicani au avut o mare rivalitate. Ei au luptat într-o trilogie care s-a întins pe durata a cinci ani.

A treia, care a avut loc în Las Vegas, a rămas în istorie prin cele 12 runde de nivel înalt.

Încă de la primul gong, Morales și Barrera și-au aruncat lovituri năprasnice și au ieșit vizibil afectați din ring.

Barrera a fost declarat câștigător, dar pentru mulți aceasta a fost o decizie la limită.

George Foreman vs. Ron Lyle — 24 ianuarie 1976

Categoria grea ne-a oferit multe lupte epice, iar aceasta este una dintre ele.

După ce a pierdut contra lui Muhammad Ali în Rumble in the Jungle, George Foreman avea de luat o revanșă. Lyle, de partea cealaltă, dorea să se afirme ca un pugilist de top.

În primele cinci reprize, fiecare pugilist a ajuns la podea de două ori. În cele din urmă, Foreman l-a trimis din nou la podea pe Lyle și a ieșit învingător.

Diego Corrales vs. Jose Luis Castillo - 7 mai 2005

Lupta din 2005 pentru titlul WBC la categoria ușoară a intrat în istorie, fiind neobișnuită pentru acest nivel.

Au fost 10 runde între Diego Corrales și Jose Luis Castillo, iar timp de aproape jumătate de oră cei doi pugiliști și-au dat lovituri spectaculoase.

În runda a 10-a, Corrales a fost doborât de două ori, apoi s-a clătinat și a aruncat o lovitură de dreapta miraculoasă în bărbia lui Castillo.

Apoi a atacat și a reușit să întoarcă soarta unei partide pe care mulți se așteptau să o piardă.

„Sugar” Ray Leonard vs. Thomas Hearns – 16 septembrie 1981

Prima confruntare dintre "Sugar" Ray Leonard și Thomas Hearns a fost pe măsura așteptărilor.

Hearns a încercat să își țină adversarul la distanță, dar Leonard, un strateg genial, a schimbat planul de joc din mers și a început să fie cât mai agresiv.

Hearns a oferit un răspuns foarte bun, dar Leonard nu s-a lăsat, a fost și mai agresiv și s-a impus.

Tyson Fury - Oleksandr Usyk, lupta anului 2024

Cea mai așteptată luptă din 2024 este cea dintre Oleksandr Usyk și Tyson Fury. Cei doi își vor pune în joc centurile la categoria grea pe 17 februarie, într-o gală care promite spectacol.

În partida programată în Arabia Saudită, Tyson Fury pornește cu prima șansă la pariuri online și are cota 1.66 să câștige. Succesul lui Usyk are cota 2.25, iar egalul are cota 21.00.


Cotele publicate în acest material pot suferi modificări în orice moment.

Credit Foto: Alamy

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.