Boxul este cel mai cunoscut sport de contact din lume. În istorie au fost multe lupte epice în ring, rivalități aparte, iar în prezent acest sport a devenit o industrie în care cei mai buni pugiliști au burse impresionante.

Să faci un top al celor mai buni boxeri din istorie nu este ușor, având în vedere că acest sport a fost în continuă schimbare. De la o generație la alta, ritmul a fost altul. S-au introdus și reguli noi, astfel că este dificil să-l compari pe Floyd Mayweather cu Sugar Ray Robinson.

Specialiștii s-au întrebat adesea care este cel mai bun boxer din istorie, iar răspunsul nu a fost ușor de oferit. Cunoscuta revistă The Ring a sărbătorit centenarul prin realizarea unui top 10 cu cei mai buni pugiliști din istorie, iar Sugar Ray Robinson a ieșit pe primul loc.

Top 10 cei mai buni boxeri din istorie:

  1. Sugar Ray Robinson

  2. Joe Louis

  3. Muhammad Ali

  4. Tony Canzoneri

  5. Emile Griffith

  6. Floyd Mayweather

  7. Willie Pep

  8. Ezzard Charles

  9. Manny Pacquiao

  10. Archie Moore

Sugar Ray Robinson, omul KO

A trăit între 3 mai 1921 și 12 aprilie 1989 și s-a remarcat prin numeroasele victorii prin KO pe care le-a obținut. Din cele 174 de succese pe care le-a avut în ring, el a reușit 109 prin KO. A înregistrat în total 19 înfrângeri în ring.

A fost un fenomen în perioada în care a activat și a avut serii de 40, respectiv 91 de victorii la rând. Muhammad Ali a spus despre el că este cel mai bun pugilist din istorie, iar părerea este împărtășită și de alte nume legendare ca Schelling și Louis.

A învins toți marii pugiliști din generația sa. Spre exemplu, pe Jake LaMotta, poreclit "Taurul din box", a avut nevoie de doar 13 secunde pentru a-l doborî.

Joe Louis, "Bomberul" de neînvins

Joe Louis este pe bună dreptate unul dintre cei mai influenți pugiliști din istorie. A devenit campion la categoria grea în 1937 și și-a apărat titlul mondial până în 1949, când s-a retras temporar.

A avut nu mai puțin de 25 de victorii consecutive în lupte pentru apărarea trofeului, un record la această categorie.

Niciun alt pugilist nu a reușit să mai păstreze titlul mondial atât de mult. A avut un bilanț de 69 de lupte, dintre care a câștigat 66 (52 prin KO), iar trei le-a pierdut.

Muhammad Ali, un nume de legendă

Este, probabil, cel mai cunoscut pugilist din istorie, având în vedere povestea de viață pe care a avut-o. Despre el s-au scris cărți și s-au făcut zeci de documentare și filme.

Există și motive întemeiate, având în vedere că este unul dintre cei mai buni pugiliști din istorie. A fost campion mondial la categoria grea între 1964 și 1970, iar bilanțul său este de 61 de partide din care a câștigat 56 (37 prin KO).

El a suferit 5 înfrângeri și a câștigat și medalia de aur pentru naționala SUA la Jocurile Olimpice de la Roma 1960. Revista Sports Illustrated l-a desemnat sportivul secolului în 1999.

Tony Canzoneri, membru într-un club select

Campion mondial în trei divizii diferite, a avut un total de cinci titluri mondiale. Este un membru marcant al grupului exclusivist de pugiliști care au câștigat titluri în trei sau mai multe divizii.

A avut un bilanț de 175 de partide din care a câștigat 141 (44 prin KO). El a suferit 24 de înfrângeri și a înregistrat 10 rezultate de egalitate.

A obținut 40 de victorii în fața unor luptători din top 10, 11 dintre ei fiind campioni sau contenderi pentru primul loc. A avut rivalități cu nume importante din generația sa ca Jimmy McLarnin, Barney Ross și Billy Petrolle.

Emile Griffith, campion mondial la trei categorii

Și el a fost campion mondial la trei categorii diferite: ușoară, semimijlocie și mijlocie. Cea mai cunoscută partidă a sa a fost cea de titlu mondial din 1962, contra lui Benny Paret.

Griffith a câștigat prin KO, însă Paret nu și-a revenit niciodată și a murit la 10 zile de această partidă, la spital.

În 1963 și 1964, Griffith a fost desemnat cel mai bun pugilist al anului de revista The Ring, iar din 1990 a fost introdus în International Boxing Hall of Fame. Are un bilanț de 85 de victorii (23 prin KO), 24 de înfrângeri și 2 remize.

Floyd Mayweather, omul spectacol

A câștigat titluri la cinci categorii și este pugilistul cu cel mai mare succes la box-office și PPV din ultimele decenii. A fost desemnat cel mai bun pugilist al anului de The Ring în 1998 și 2008 și se consideră cel mai bun boxer din istorie.

A câștigat toate cele 50 de lupte în care a luat parte, dintre care 27 prin KO. Este un adevărat showman și unul dintre cei mai bogați sportivi din istorie. Averea sa este estimată la 400 de milioane de dolari.

Pugilistul american are un stil de viață interesant ce poate fi văzut și pe rețelele de socializare, unde le arată adesea urmăritorilor săi pe ce mizează la pariuri sportive, aceasta fiind una dintre marile sale pasiuni.

De fapt, luptele lui Mayweather din ultimii ani au bătut recorduri la pariuri online în box.

Willie Pep, cel mai bun pugilist la categoria pană

E considerat cel mai bun pugilist la categoria pană din istorie. S-a remarcat prin viteză, finețe și agilitate, iar cariera a încheiat-o cu un bilanț de 229 de victorii, 11 înfrângeri și o remiză.

A reușit nu mai puțin de 65 de KO, iar din 1990 face parte din International Boxing Hall of Fame. A murit în 2006, la vârsta de 84 de ani.

Ezzard Charles, colosul din Cincinnati

Colosul Ezzard Charles, poreclit Cincinnati Cobra, a fost campion mondial la categoria grea și impresiona prin apărarea de fier pe care o avea și prin precizie.

A învins mai mulți adversari din Hall of Fame-ul boxului la trei categorii diferite. S-a retras din activitate cu 95 de victorii, 25 de înfrângeri și 1 remiză. Și el a fost introdus în International Boxing Hall of Fame în 1990.

Manny Pacquiao, filipinezul care a cucerit lumea

Manny Pacquiao a devenit campion mondial la vârsta de 19 ani, când încă era un necunoscut. Ulterior a câștigat titlul de campion mondial la opt divizii diferite, fiind singurul din lume care a reușit această performanță.

De asemenea, este singurul pugilist care a devenit campion mondial în patru decenii diferite. A avut 62 de victorii (39 prin KO), 8 înfrângeri și 2 remize. Cea mai cunoscută înfrângere rămâne cea contra lui Mayweather, din 2015.

Archie Moore a impresionat prin longevitatea sa

Archie Moore este o legendă a boxului, care a activat nu mai puțin de 28 de ani și a avut 132 de victorii prin KO, un record la acest nivel. A avut nevoie de 17 ani pentru a deveni campion mondial, însă nu a cedat.

Ulterior a obținut victorii în fața unor pugiliști mari din acea perioadă ca Harold Johnson și Joey Maxim. Totuși, el a pierdut în fața lui Rocky Marciano. Bilanțul său este de 183 de victorii, 23 de înfrângeri și 10 remize.


Credit Foto: Alamy

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.