Mai sunt doar 3 saptămâni și începe Campionatul Mondial, primul turneu final de fotbal organizat iarna (21 noiembrie – 18 decembrie 2022).

Cupa Mondială FIFA 2022 nu va fi doar primul turneu care va avea loc în regiunea arabă, dar va fi cel mai compact, permițând fanilor să participe la mai mult de un meci pe zi.

Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, din Qatar, va fi cel mai scump din istorie. Pentru  această ediţie s-au construit opt stadioane noi din cele 12 propuse.

oate stadioanele sunt pe o rază de 55 km, vor fi legate printr-un sistem de metrou și tren, făcând posibilă vizionarea mai multor meciuri în aceeași zi – fiind organizate şi câte trei partide pe zi.

Qatarul a cheltuit 220 de miliarde de dolari pentru a construi o infrastructură de clasă mondială, inclusiv drumuri noi, transport public, hoteluri și facilități sportive. Meciurile se vor desfășura pe opt stadioane high-tech, asigurând confort maxim spectatorilor.

Cele 8 stadioane care vor găzdui Cupa Mondială de Fotbal din 2022 sunt construite de unii dintre cei mai mari arhitecți ai  lumii, fiind inspirate atât de cultură locală cât și de religie, însă toate având ca fundament  principal sustenabilitatea.

Toate arenele au panouri solare, funcționând parțial cu energie verde, iar marea majoritate vor avea în interior aer condiționat.

Arenele vor avea o iluminare LED, care consumă de 3 ori mai puțină energie comparativ cu iluminatul clasic.
Iată lista completă a celor 8 stadioane construite în Quatar:

Al Janoub (Al Wakrah) - este în Al Wakrah, are 40.000 de locuri disponibile, s-a deschis oficial în 2019.

Cunoscut în trecut sub numele de “Al Wakrah Stadium”, Al Janoub impresionează prin designul modern, inspirat din bărcile tradiționale ale Qatarului, Dhow.

Arena dispune de un sistem inovator de răcire și de un acoperiș retractabil, ceea ce face ca arena Al Janoub să poată fi folosită pe tot parcursul anului.

Va găzdui meciurile din grupele C, D, G și H, dar și o optime de finală.


Al Bayt (Al Khor) - are 60.000 de locuri, e al doilea cel mai mare stadion, este în Al Khor.

Numele stadionului vine de la „bayt al sha’ar”, grup de cuvinte ce definește corturile istorice folosite de popoarele nomade din Qatar și din regiunea Golfului (de aici și forma de cort a stadionului).

În interiorul arenei se află și un hotel de 5 stele cu apartamente luxoase și camere ce au balcon cu vedere la terenul de fotbal.

Va găzdui meciuri din grupele A, B, E și F, o optime de finală, un sfert de finală și o semifinală.


Al Thumama (Doha) - este în Doha, partea de Sud, are 40.000 de locuri disponibile, a fost inaugurat în 2021. 

Designul sau are ca sursă de inspiraţie “gahfiya”, o pălărie tradițională arabă, purtată doar de bărbați.În incinta sa se află un hotel, dar și o moschee. Are 4 stele Global Sustainabilty Assessment System Trust, făcându-se o economie de apă cu până la 40%.

Va găzdui meciuri din meciuri din grupele A, B, E și F, o optime de finală și un sfert de finală.


Ahmed bin Ali (Al Rayyan) - are 40.000 de locuri, inaugurat în 2020, după ce stadionul vechi (inaugurat în 2003) a fost dărâmat și complet reconstruit.

Arhitectura e interesantă, inspirată din aspecte diverse ale Qatarului, ale culturii şi societăţii de acolo, din natură. 
Este o arenă construită practic în deșert, din material reciclate. 

Va găzdui meciuri din meciuri din grupele A, B, E și F, dar și o optime de finală.


Ras Abu Aboud (Doha) - 40.000 de locuri, inaugurat în noiembrie 2021.

Numele stadionului este dat de prefixul telefonic internațional al Qatarului (+974), iar la construcția sa au fost folosite 974 de containere de transport reciclate fiind exemplul perfect de sustenabilitate.

La terminarea competiţiei tot ce este pe stadion şi din ce este făcut stadionul va fi refolosit la alte evenimente sportive.

În interiorul stadionului nu există  aer condiţionat, containerele aranjate asigură circulaţia aerului pe întreg stadionul, iar poziția strategică lângă mare, fac inutilă folosirea aerului condiționat, ventilarea naturală fiind asigurată de briza mării. 

Va găzdui meciuri din grupele A, B, E și F, o optime de finală și finala mică.


Khalifa International (Al Rayyan) - 45.416 locuri, inaugurat în 1976, renovat în 2017.

Acesta este cel mai vechi stadion care va găzdui meciurile de  la Cupa Mondială de Fotbal din Qatar 2022.. Este singura arenă construită înainte de anul 2010 și este gazda echipei naționale a Qatarului.

Va găzdui meciuri din grupele A, B, E și F, o optime de finală și finala mică.


Lusail (Lusail) - este cea mai mare arenă de la acest turneu final, dispunând de 80.000 de locuri, a fost  inaugurat în noiembrie 2021 având un design inspirat din arta islamică, mai precis preluând forma unei Lămpi Fanar, simulând luminile emise de aceasta.

Lusail Stadium este protejat de un material inovator care protejează stadionul de vântul cald și de praf și, totodată, permite să pătrundă suficientă lumină necesară pentru teren.

În același timp, oferă posibilitatea de umbrire a arenei în interior pentru a reduce astfel sarcina asupra aerului condiționat.  

După disputatea Cupei Mondiale, stadionul ar urma să sufere numeroase modificări de reutilizare a spațiului interior. Astfel, în cadrul arenei ar urma să fie construite unități de locuințe, magazine, clinici, restaurante, un teren de fotbal comunitar și chiar o școală.

Va găzdui meciurile din grupele C, D, G și H, o optime de finală, un sfert de finală, o semifinală, dar și finala Campionatului Mondial din Qatar.


Education City (Al Rayyan) - are 45.000 de locuri, se află în zona academică și este construit sub nivelul mării.

 Arena are forma unui diamant.Designul ultramodern al stadionului se îmbină perfect cu arhitectura tradițională islamică.

La exterior, triunghiurile creează modele geometrice complexe, asemănătoare unui diamant, care strălucesc pe măsură ce soarele se mișcă pe cer. Noaptea, un spectacol de lumini digitale iluminează fațada – oferind fanilor o experiență remarcabilă.

Va găzdui meciurile din grupele C, D, G și H, o optime de finală și un sfert de finală.


Publicat prima dată: 1 noiembrie 2022

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.