Gheata de Aur a Cupei Mondiale FIFA este unul dintre cele mai importante premii din fotbalul internațional.

Premiul Gheata de Aur este decernat celui mai bun marcator de la Campionatul Mondial de Fotbal. El a fost introdus la Campionatul Mondial de Fotbal din 1930.

Mai jos avem  lista completă a celor mai buni marcatori ai Cupei Mondiale, înaintea campionatului din 2022.

Cupa Mondială este cel mai important eveniment din calendar fotbalistic pentru cei care pariază pe fotbal. Este o șansă pentru jucători să devină eroi (sau, nu). În acest campionat reputația poate fi construită sau distrusă.

Pentru câștigătorii Ghetei de Aur, Cupa Mondială a oferit un imens succes și propria filă  în cărțile de istorie. Analizăm fiecare câștigător al Ghetei de Aur a Cupei Mondiale masculine. Cupa Mondială 2022: Componența, programul și cotele grupelor

1930 – Guillermo Stábile, 8

Doar 13 echipe au concurat la Cupa Mondială inaugurală din 1930. Argentina a pierdut  finala împotriva Uruguay, dar atacantul argentinian Guillermo Stábile și-a asigurat Gheta de Aur, cu opt goluri în patru meciuri.

Începând cu un hat-trick la debut, Stábile a marcat o dubla în următoarele două meciuri, înainte de înfrângerea finală a Argentinei.

1934 – Oldrich Nejedly, 5

Autorul a 29 de goluri în total pentru Cehoslovacia, Oldřich Nejedlý a marcat de cinci ori la Cupa Mondială din 1934, în timp ce echipa sa a terminat pe locul secund în Italia.

Cu toate acestea, i-au trebuit peste 70 de ani lui Nejedlý să fie recunoscut drept golgheterul turneului, deoarece inițial i-au fost creditate doar patru goluri.

De asemenea, a câștigat Balonul de Bronz, pe primele locuri fiind Giuseppe Meazza și Matthias Sindelar.

1938 – Leonidas, 7

Cu trei goluri marcate încă din prima rundă, Leonidas s-a detașat in lupta pentru Gheata de Aur din 1938. El a mai înscris câteva goluri în optimi, înainte de o dublă în playoff-ul care a clasat Brazilia  pe locul trei.

Acesta a fost ultimul Campionat Mondial de Fotbal care s-a desfășurat înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, războiul întrerupând timp de 12 ani aceasta competiție.

1950 – Ademir, 8

Al doilea brazilian care a câștigat premiul, Ademir, a marcat de opt ori la Cupa Mondială din 1950, două dintre goluri fiind marcate în meciul de deschidere.

A avut un altul împotriva Iugoslaviei înainte de cele patru reușite împotriva Suediei și unul împotriva Spaniei, în turul final.

1954 – Sandor Kocsis, 11

Pe vremea când Ungaria era în fruntea cotelor la Cupa Mondială, Sandor Kocsis era unul dintre cei mai buni jucători de pe planetă.

Kocsis a marcat de 11 ori la Cupa Mondială din 1954, dar a trebuit totuși să se mulțumească cu Balonul de Argint, în spatele legendarului Ferenc Puskas.

Ungurii au pierdut finala contra Germaniei de Vest, în ciuda faptului că aveau un avantaj de 2-0 după primele opt minute de joc.

1958 – Just Fontaine, 13

Până în prezent, Just Fontaine deține recordul cu cele mai multe goluri marcate la o singură Cupă Mondială.

El a marcat cu șapte mai multe decât oricine altcineva, Franța terminând pe locul al treilea în Suedia.

1962 – Florian Albert, Valentin Ivanov, Garrincha, Vava, Drazan Jerkovic, Leonel Sanchez, 4

Șase jucători au împărțit Gheta de Aur în 1962.

Cei patru au înscris cele mai puține goluri din istoria Ghetei de Aur a Cupei Mondiale masculine, iar totalul de 89 de goluri marcate în turneu este cel mai mic număr de goluri marcate de la reluarea Campionatului Mondial  din 1950 (parțial din cauza schimbărilor de format).

Garrincha și Vava au fost cei doi reprezentanți ai Braziliei  câștigători ai Ghetei de Aur. Primul fiind votat și cel mai bun jucător.

1966 – Eusebio, 9

Ultimul hat-trick al lui Geoff Hurst este memorabil pentru Cupa Mondială din 1966, dar Hurst a terminat doar cu patru goluri marcate.

Geniul, Eusebio a avut nouă goluri marcate în campionat și o performanță cu adevărat extraordinară.

El a marcat din lovituri de pedeapsă în semifinale și în play off-ul pentru locul al treilea, după alte patru goluri înscrise în sferturile de finală, împortiva Coreei de Nord.

1970 – Gerd Muller, 10

Gerd Muller a fost cel mai mare marcator al Cupei Mondiale din toate timpurile, în mare parte datorită celor 10 goluri ale sale la Cupa Mondială din 1970.

Germania a jucat numărul maxim de meciuri fiind și câștigătoarea locului trei, iar Muller a fost eficient pe tot parcursul campionatului, inclusiv în prelungirile care au eliminat Anglia în optimi.

1974 – Grzegorz Lato, 7

Grzegorz Lato a condus o echipă grozavă a Poloniei la Cupa Mondială din 1974. Cele șapte goluri ale lui Lato au fost susținute de alte cinci din performanța câștigătoare a Balonului de Bronz a lui Andrzej Szarmacha și Kazimierz Deyna.

O înfrângere cu Germania de Vest în faza a doua a grupelor i-a adus pe polonezi în playoff-ul  pentru locul trei. Ei au învins Brazilia în meciul de consolare, Lato marcând singurul gol al meciului.

1978 – Mario Kempes, 6

Argentina a câștigat prima Cupă Mondială în 1978, în urma celor șase goluri ale lui Mario Kempes.

Nativul din Bell Ville a marcat două din cele șase goluri  în celebra victorie finală a Argentinei împotiva Olandei, câștigând în același an și Balonul de Aur în fața adversarului său Paolo Rossi.

1982 – Paolo Rossi, 6

Italia a mers până la capăt în Spania în 1982. A fost al treilea titlu mondial al ”Squadrei Azzurra”, iar Paolo Rossi și-a adus în palmares după Balonul de Argint din 1978 , Gheata de Aur.

Rossi a marcat primul gol în finală și o două duble importante în ultimele patru meciuri. Regretatul atacant italian a câștigat Balonul de Aur în 1982, și deasemenea Cupa Italiei cu Juventus.

1986 – Gary Lineker, 6

Un caz rar în care câștigătorul Ghetei de Aur nu a ajuns în semifinală, este Gary Lineker.

El a devenit doar al doilea jucător al Angliei care a marcat un hat-trick la Cupa Mondială, împotriva Poloniei, urmată de o dublă în runda următoare când ”Cei Trei Lei” s-au confruntat cu echipa Paraguayului.

Lineker a marcat  și în optimile de finală, Anglia fiind eliminată în mod controversat de Diego Maradona și Argentina.

1990 – Salvatore Schillaci, 6

Italia nu a reușit să ridice trofeul ,acasă , în fața fanilor  în 1990, dar Salvatore Schillaci s-a remarcat cu performanțele sale.

Șase dintre cele șapte goluri internaționale ale sale au fost marcate în acel campionat, ceea ce i-a adus, atacantului de atunci a lui Juventus, două trofee Gheata și Balonul de Aur.

1994 – Hristo Stoichkov, Oleg Salenko, 6

1994 a fost al doilea an din istoria Campinatului Mondial când trofeul Gheata de Aur a fost împărțit. Bulgarul Hristo Stoichkov și rusul Oleg Salenko au fost câștigătorii trofeului, fiecare cu câte 6 goluri marcate.

Eforturile lui Salenko au fost impresionante, având în vedere că Rusia nici măcar nu a reușit să iasă din grupa unde le-a avut adversare pe  Suedia și Brazilia.

Stoichkov și Bulgaria au fost nevoiți să se mulțumească cu locul patru.

1998 – Davor Suker, 6

Cupa Mondială din 1998 este memorabilă pentru strălucirea lui Ronaldo, golul minunat al lui Michael Owen și primul titlu al Franței. Totuși, importanța lui Davor Šuker în campionat nu trebuie uitată.

Šuker a marcat în fiecare meci eliminatoriu, reușind să câștige alături de echipa sa locul trei . Performanța sa la Campionatul Mondial a fost remarcabilă, acesta câștigând în același an si trofeul Balonul de Argint.

2002 – Ronaldo, 8

După un final frustrant al Cupei Mondiale din 1998 pentru Brazilia și Ronaldo, selecționata Braziliei s-a întors ca un bumerang patru ani mai târziu.

"Il Fenomeno"a ajuns în fruntea clasamentului cu opt goluri,  ”Seleção”  câștigând al cincilea titlu.

După ce a câștigat Balonul de Aur în 1998, Ronaldo a trebuit să se mulțumească cu cel de argint, Oliver Kahn fiind câștigătorul ”aurului” la  Campionatul Mondial din 2002.

2006 – Miroslav Klose, 5

Marcator a cinci goluri în 2002, Miroslav Klose a repetat această reușită și la Cupa Mondială din Germaniei patru ani mai târziu. Ronaldo, care a marcat doar de trei ori, nu a reușit să-l împiedice pe Klose să câștige Gheata de Aur cu această ocazie.

Klose a fost primul german care a câștigat premiul de la reunificare Germaniei, deși nu a fost suficient ca Germania să ajungă până în finală.

Golurile primite la sfârșitul prelungirilor din semifinală, de la Fabio Grosso și Alessandro del Piero, i-au lăsat pe nemți cu inima frântă.

2010 – Thomas Muller, 5

Germania era destul de necunoscută înainte de Cupa Mondială din 2010. O echipă cu aspect nou a luat cu asalt lumea fotbalului, Thomas Muller demonstrând, pe cea mai mare scenă a sportului, că este un jucător excepțional.

Muller a fost de fapt la egalitate cu David Villa, Wesley Sneijder și Diego Forlan, dar pasele decisive au fost folosite ca departajare, ceea ce i-a oferit un avantaj germanului.

2014 – James Rodriguez, 6

Nici măcar cei foarte familiarizați cu pariurile live nu au pariat pe James Rodriguez ca fiind posibilul câștigător al Ghetei de Aur înainte de campionatul din 2014, columbianul venind ca  o adevarată surpriză a campionatului.

Golul senzațional împotriva Uruguayului va rămâne mult timp în amintirea fanilor fotbalului de pe fiecare continent – acesta aducându-i și Premiul Puskas 2014.

2018 – Harry Kane, 6

Cel de-al doilea câștigător al Ghetei de Aur pentru Anglia la Cupa Mondială, Harry Kane a marcat de șase ori, în timp ce Gareth Southgate i-a condus pe ”Cei Trei Lei” către prima lor semifinală de Cupă Mondială, după anul 1990 .

Kane a ajuns pe locul al doilea în topurile marcatorilor de goluri ai Angliei la Cupa Mondială, cu cele șase reușite ale sale.

Hat-trick-ul împotriva Panama l-a adus în top trei marcatori  englezi, ce au marcat câte trei goluri într-un singur meci la Cupa Mondială. Kane a bifat și o dublă, cea din victoria clară cu Tunisia, scor 6-1. 


Publicat prima dată: 28 octombrie 2022

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.