Un derby cu o istorie scrisă pe străzile celor mai mari două orașe din Spania.

O bătălie pornită din motive politice care a dus la cea mai mare rivalitate din sport: 'El Clasico', un duel care în ultimii ani a depășit ca intensitate orice altă confruntare din fotbalul mondial: Real Madrid – Barcelona.


Madrid și Barcelona la începutul fotbalului

După ce a fost cofondator și primul capitan din istorie la FC Zurich (1896), jucător la FC Basel, elvețianul Joan Gamper (Hans Max Gamper-Haessig pe numele său adevărat) a ajuns în Catalunia în vizită la unchiul său.

I-a plăcut ce a văzut, a rămas și a vrut să joace fotbal. A fost refuzat de clubul Català FC pentru că un era catalan și a decis să pună bazele unei noi echipe.

Împreună cu un grup de tineri elvețieni, englezi și câțiva barcelonezi au format Futbol Club Barcelona pe 29 noiembrie 1899.

Nu se știe cu certitudine dacă culorile blaugrana au fost alese de Gamper după cele de la FC Basel sau Excelsior Zurich (club confondator la FC Zurich) sau dacă frații Arthur și Ernest Witty (alți doi cofondatori) au propus aceste culori după o echipă de rugby.

Gamper era membru în conducerea clubului și căpitan al echipei.

A jucat în prima confruntare din istorie dintre Barcelona și Real Madrid. Se întâmpla pe 13 mai 1902, în Copa de la Coronación (actuala Copa del Rey). Atunci, în semifinalele competiției, Barcelona s-a impus cu 3-1, iar Joan Gamper a înscris un gol.

De punctat este faptul că la acea vreme Real Madrid, avea aproximativ două luni de la înființare, mai exact de pe 6 martie 1902.

Cum s-a întâmplat? În 1897, câțiva profesori și studenți au fondat Fotbal Club Sky. În 1900 acesta s-a divizat în New Foot-Ball de Madrid și Club Español de Madrid, iar acesta din urmă s-a împărțit din nou și s-a ajuns la Madrid Fotbal Club.

Numele din prezent a fost dat în 1920, atunci când regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei a acordat clubului titlul de Real (Regal) și astfel, a apărut Real Madrid.


Generalul Franco și Real Madrid

Între anii 1936 și 1939, în Spania a avut loc un război civil între republicani și naționaliști. Au câștigat naționaliștii lui Franco, care au condus mulți ani țara.

Se știa că generalului nu-i plăceau diferenţele culturale dintre diversele comunităţi ale Spaniei, cu atât mai puţin ceea ce se întâmpla în Catalunia. „Més que un club” - mai mult decât un club. Pentru catalani, FC Barcelona nu era doar o formație de fotbal.

Prin echipă, locuitorii din Catalunia luptau împotriva dictaturii lui Franco și își exprimau dorința de a nu face parte din Spania.

În acea perioadă Josep Suñol, președinte la Barcelona a fost omorât de oamenii lui Franco pentru că a ajuns cu mașină într-o zonă a republicanilor, iar în mașină se afla un steag catalan.


Di Stefano & Figo

Dacă rivalitatea politică era la un nivel înalt, cu timpul și cea sportivă a atins cote imense. În anii 1950, cele două rivale au luptat pentru fotbalistul argentian Di Stefano.

În urma unei neînțelegeri, atât Real cât și Barca au reușit să semneze cu el, iar FIFA i-a interzis să joace în Spania până nu se ajunge la o înțelegere.

Soluția a fost ca Di Stefano să joace câte un sezon alternativ pentru Real și Barca timp de 4 ani. După câteva apariții pentru gruparea catalană, Barcelona a renunțat la contract și argentinianul a evoluat doar pentru echipa din capitala Spaniei.

"Saeta rubia" (săgeata blondă) a făcut istorie la Madrid: 18 trofee în 11 sezoane, 308 goluri marcate în 396 de partide oficiale.

Di Stefano a înscris 49 de goluri în 58 de meciuri în Cupa Campionilor, șapte dintre acestea în cele cinci finale câștigate între anii 1956 și 1960.

Trădarea lui Figo este un alt episod care a crescut rivalitatea dintre aceste două grupări. Lusitanul a jucat 172 de meciuri la gruparea blaugrana în 1995 - 2000 și a marcat de 30 de ori.

Surprinzător, Figo a jucat apoi pentru Real Madrid. Din 2000 până în 2005, Figo a avut 164 de apariții și 36 de goluri marcate. Publicul catalan nu l-a iertat pe portughez și au aruncat pe gazon un cap de porc la El Clasico-ul din 2002 jucat pe Camp Nou.


Guardiola vs Mourinho / Messi vs Ronaldo

Rivalitatea dintre Real și Barca a fost alimentată și de dueluri personale  La nivelul bancii tehnici a fost Pep Guardiola vs Jose Mourinho.

Ibericul a condus-o pe Barcelona în 2008-2012, iar lusitanul fost tehnician la gruparea madrilenă în 2010-2013.

Cu acești doi antrenori pe bancă, ura dintre cele două rivale a atins cote maxime, de multe ori cele două cluburi ajungând să se reclame reciproc la FIFA.

La nivelul gazonului a fost Leo Messi vs Cristiano Ronaldo. Doi dintre cei mai buni jucători din istoria fotbalului, care au doborât recorduri după recorduri.

Madrilenii spuneau că Ronaldo este cel mai bun, în timp ce catalanii îl divinizau pe Messi. 


16 octombrie, ora 17:00, Real Madrid - Barcelona

Rivalitatea politică, Di Stefano, Figo, Guardiola, Mourinho, Messi, Ronaldo, plus multe altele au făcut ca El Classico să fie special. Este un joc încărcat de istorie și cu siguranță securea războiului nu va fi niciodată îngropată.

Duminică de la ora 17:00, pe Estadio Santiago Bernabéu se joacă episodul cu numărul 250. Derby-ul le găsește pe cele două rivale pe primele două poziții în Spania.

Ambele au avut un parcurs aproape perfect, cu 7 victorii și o remiză în primele 8 runde ale sezonului. Catalanii sunt lideri, cu un golaveraj impresionant, 20-1, în timp ce gruparea madrilenă are 19 goluri înscrise și 7 primite. 

Real este ușor favorită, fiind cotată cu 2.23 la victorie, în timp ce un succes al rivalei îți aduce miza x 3.05. Crezi că vor fi goluri? 1.60 este cota pentru minim trei, selecție care a fost câștigătoare în ultimele 5 confruntări directe.

Benzema vs Lewandowski

Starul francez joacă la Real încă din 2009 și este deja un idol pe Bernabeu. De partea cealaltă, super atacantul polonez este la primul sezon cu Barcelona și are deja 9 reușite în 8 etape în competiția internă.

Benzema are 1.97 să înscrie, iar Lewandowski este cotat cu 2.14. Crezi că vor marca ambii? Te așteaptă o cotă de 4.20.


H2H & Info

  • Real Madrid are cotă 1.90 să câștige titlul în acest sezon, în timp ce rivala sa este cotată cu 1.95 să devină campioană.

  • Real are 35 de titluri în Spania, în timp ce Barcelona a fost de 26 de ori campioană.

  • Aceste două rivale s-au întâlnit de 249 de ori. Real Madrid are 100 de victorii, Barcelona 97 de succese, iar 52 de partide s-au încheiat la egalitate.

  • Jucătorii cu cele mai multe apariții în El Clasico: Lionel Messi pentru Barcelona și Sergio Ramos pentru Real Madrid, cu câte 45 de prezențe. Acum, cei doi sunt colegi la PSG.

  • Jucătorul cu cele mai multe goluri înscrise în El Clasico: Lionel Messi cu 26 de reușite.

  • Victoria cu cea mai mare diferență de scor. În Copa del Rey, pe 19 iunie 1943, Real Madrid s-a impus cu 11-1. Atunci, catalanii au acuzat faptul că reprezentanți ai conducerii statului au intrat în vestiar și i-au obligat să piardă la o diferență mare de scor.


Publicat prima dată: 14 octombrie 2022.

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.