Cea mai nouă rivalitate pe care a propus-o fotbalul din Premier League este cea dintre "cormorani" și "cetățeni".

Încleștările fanilor, contrele de la nivelul băncii tehnice, dar mai ales duelurile de pe teren au dus la o creștere a rivalității în ultimele sezoane în care Manchester City și Liverpool s-au luptat pentru supremația din Anglia.


Când au apărut Liverpool & Manchester City?

În 1880 membrii Bisericii Anglicane St. Mark din West Gordon au pus bazele clubului St. Mark's. Pentru scurte perioade s-a mai numit Gorton FC și Ardwick AFC, dar din 1894 a devenit Manchester City.

12 ani mai târziu, a luat naștere și Liverpool FC, iar prima confruntare directă a avut loc pe 16 septembrie 1893. Atunci, "cormoranii" o învingeau pe Ardwick AFC cu 1-0.

Daca e să ne raportăm la numele echipelor din prezent, primul duel direct a fost în prima zi a anului 1896. Tot Liverpool se impunea cu 3-1.

În secolul precedent, rivalitatea dintre Liverpool și Manchester City nu a avut o intenistatea ridicată și evidențiem un singur sezon, 1976-77, în care aceste două grupări au luptat cot la cot pentru titlu. Însă totul s-a schimbat în anii 2000.

Începutul rivalității

În 2007, Thaksin Shinawatra a devenit noul patron al “cetățenilor“. După mici probleme financiare, în septembrie 2008, Manchester City a fost din nou vândută.

Cumpărătorul a fost Abu Dhabi United Group, condus de Șeicul Mansour, prim-ministrul adjunct al Emiratelor Arabe Unite. În sezonul 2011–12, “cetățenii” câștigau titlul cu Roberto Mancini pe bancă.

Campionatul Angliei din 2013–14 a fost adjudecat tot de Manchester City, dar echipa nu era la nivelul dorit de noua conducere.

În vara anului 2016, Pep Guardiola a ajuns pe Etihad și se reluau contrele din Bundesliga dintre tehnicianul iberic și Jurgen Klopp. Antrenorul german ajunsese cu un sezon mai devreme pe Anfield în locul lui Brendan Rodgers.


Titlurile furate de “cetățeni“ din mâna “cormoranilor“

În sezonul 2013-2014, cu trei etape înainte de finalul campionatului, Liverpool avea 80 de puncte, cu trei lungimi peste Manchester City.

În etapa a 36-a, în meciul cu Chelsea, Gerrard a alunecat, Demba Ba a înscris, iar londonezii s-au impus pe Anfield.

În următoarea rundă, “cormoranii“ au jucat în deplasare la Crystal Palace și au avut 3-0 cu 10 minute înainte de finalul meciului, dar s-a încheiat 3-3.

De partea cealaltă, “cetățenii“ au avut un parcurs perfect în ultimele 3 etape ale sezonului și au câștigat titlul.

Cinci ani mai târziu Manchester City și Liverpool au luptat cot la cot pentru titlu. Tot “cetățenii“ s-au impus, la o diferență de un punct, dar de evidențiat este faptul că ambele echipe au avut multe lungimi peste următoarele clasate, Chelsea și Tottenham.

În următorul sezon, “cormoranii“ și-au luat revanșa și au cucerit Anglia pentru prima dată după 30 de ani, terminând sezonul cu 18 puncte peste Manchester City.

Acesta a fost singurul titlu câștigat de Liverpool în ultima perioadă, în timp ce gruparea de pe Etihad a ajuns în 2021 la al 4-lea titlu din ultimele 5 sezoane.

Cum a câștigat echipa lui Guardiola? Tot cu un punct peste Liverpool. De remarcat este faptul că din nou aceste două grupări au avut aproape 20 de puncte peste Chelsea, echipa de pe ultima poziție a podiumului.

Liverpool Man City

Liverpool - Manchester City, 16 octombrie, ora 18:30

Foști rivali și în Der Klassiker (Bayern - Dortmund), Guardiola a descris relația sa cu Jurgen Klopp drept o „frumoasă rivalitate” și a numit-o pe Liverpool „cea mai puternică adversară cu care m-am confruntat în cariera mea de manager”.

De partea cealaltă, tehnicianul german a spus despre Pep că este „cel mai mare rival al său”.

Un nou episod din acest duel are loc duminică, 16 octombrie. Din păcate pentru fanii de pe Anfield, Liverpool este departe de forma pe care a arătat-o în ultimii ani.

Echipa lui Klopp a adunat 10 puncte în primele 8 etape și se află doar pe locul al 10-lea.

De partea cealaltă, Manchester City are 23 de puncte, ocupă poziția secundă, la doar o lungime de lidera Arsenal care în weekend-ul trecut a învins-o chiar pe Liverpool, 3-2 pe Emirates.

Așadar, “cetățenii“ au prima șansă la victorie pe Anfield, fiind cotați cu 1.87. De partea cealaltă, un succes al “cormoranilor“ iți aduce miza x 3.65.

Dacă esti tentat să pariezi pe goluri, “ambele înscriu“ are cotă 1.43, selecție care a fost câștigătoare în 9 din precedentele 10 partide directe.

Dacă vorbim de goluri, Haaland un poate lipsi din această discuție. Aflat la primul sezon pentru Manchester City, atacantul în vârstă de 22 de ani are deja 15 reușite în 9 etape pentru “cetățeni“.

1.80 este cota pentru cel puțin un gol marcat de starul norvegian.


H2H & Info

  • Manchester City are cotă 1.22 să câștige titlul în acest an. Ar fi al 3-lea consecutiv și al 5-lea din ultimele 6 sezoane pentru echipa lui Pep.

  • Formația lui Klopp, cotată cu 29.00 să câștige titlul în acest sezon și 1.85 pentru o clasare în top 4.

  • Aceste două grupări s-au întâlnit de 189 de ori: Liverpool a câștigat 90 de meciuri, City s-a impus în 48 de partide, iar 51 de confruntări s-au încheiat la egalitate.

  • Victoriile cu cele mai mari diferențe de scor: Liverpool 6–0 City (28 octombrie 1995) și City 6–0 Liverpool (11 septembrie 1935).

  • Meciul direct cu cele mai multe goluri înscrise: Liverpool 5–4 City (27 octombrier 1906).

  • Liverpool s-a impus în ultimele două confruntări directe: 3-2 în semifinalele FA Cup și 3-1 în Supercupa.

  • Precedentele două partide directe disputate în Premier League s-au încheiat cu același scor, 2-2.

  • Klopp și Guardiola s-au întâlnit de 24 de ori. Germanul a câștigat de 10 ori, ibericul de 9 ori, iar 5 partide s-au încheiat la egalitate.

  • Prima confruntare Klopp vs Guardiola a avut loc pe 27 iulie 2013 în Supercupa Germaniei. Dortmund o învingea atunci pe Bayern Munchen cu 4-2.


Publicat prima dată: 13 octombrie 2022.

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.