După fotbal și tenis, handbalul este un sport cu mare priză la publicul din România.

Am fost obișnuiți în ultimele decenii cu rezultate notabile, astfel că e de înțeles de ce la meciurile importante sălile sunt pline, iar audiențele obținute de televiziuni sunt excelente.

Pe lângă ligile naționale, în handbal sunt trei competiții care contează cu adevărat: Campionatul Mondial, Campionatul European și Champions League, atât la masculin cât și la feminin.

  • Campionatul Mondial de handbal masculin: Are loc în anii impari, la fiecare 2 ani, în luna ianuarie

  • Campionatul Mondial de handbal feminin: Are loc în anii impari, la fiecare 2 ani, în noiembrie-decembrie

  • Campionatul European de handbal masculin: Are loc în anii pari, la fiecare 2 ani, în luna ianuarie

  • Campionatul European de handbal feminin: E programat în anii pari, la fiecare 2 ani, în noiembrie-decembrie

  • Champions League masculin și feminin: Se dispută anual și iau parte cele mai bune 16 echipe din Europa

Campionatul Mondial de handbal masculin

Prima ediție a Campionatului Mondial de handbal masculin a avut loc în 1938, în Germania.

Campioană a fost țara gazdă, care a întrecut Austria, Suedia și Danemarca. În urmă cu câteva decenii, România a fost o forță în handbalul masculin și a câștigat Mondialul de patru ori, în 1961, 1964, 1970 și 1974.

Mai avem două clasări pe locul 3, în 1967 și 1990. De atunci a urmat însă o perioadă de regres, iar echipa noastră a ajuns ultima dată la un Mondial în 2011, când a încheiat pe locul 19. 

Franța este cea mai titrată echipă din istoria Mondialului de handbal masculin, cu 6 medalii de aur, 2 de argint și 4 de bronz. România și Suedia o urmează, fiecare cu 4 medalii de aur.

Ediția din 2023 a Mondialului de handbal masculin a avut loc în Polonia și Suedia și a fost câștigată de Danemarca, scor 34-29, cu Franța.

Pe locul trei s-a clasat Spania. Următorul Mondial de handbal masculin e programat în 2025 și va fi găzduit de Croația, Danemarca și Norvegia. Cele mai bune 32 de echipe din lume vor lupta pentru supremație.

Campionatul Mondial de handbal feminin

Tot la doi ani are loc și Mondialul de handbal feminin, la care participă 32 de echipe din 5 confederații.

Ediția din 2023 este programată între 29 noiembrie și 17 decembrie, iar România este calificată. Suntem o prezență constantă la turneele finale, chiar dacă rezultatele în ultima perioadă au fost mai slabe.

Fetele noastre au fost repartizate în grupa E, alături de Danemarca, Serbia și Chile. O grupă aparent facilă din care nu ar trebui să avem probleme să avansăm în Grupa Principală, ținând cont că primele trei clasate se califică.

Mai departe însă, calculele se complică, lucru ce reiese și din previziunile specialiștilor în pariuri sportive, care văd România cu șansa a noua la câștigarea trofeului.

Totuși, în istorie s-au mai văzut surprize, astfel că trebuie să credem în fetele noastre, mai ales că o avem pe teren pe Cristina Neagu.

România a câștigat singurul Campionat Mondial în 1962. De atunci a mai avut două clasări pe locul 2, în 1973 și 2005, dar și un bronz în 2015. La ultima apariție la un Mondial, în 2021, am terminat pe locul 13.

Norvegia este țara care a câștigat Mondialul din 2021 după o finală cu Franța. Nordicele au ajuns astfel la patru trofee și au egalat astfel Rusia în topul țărilor care au câștigat Mondialul de cele mai multe ori.

Campionatul European de handbal masculin

Cele mai bune 24 de echipe din Europa ajung la Europeanul de handbal masculin, care are loc o dată la 2 ani. Această competiție a fost inaugurată destul de târziu, iar prima ediție a avut loc în 1994, în Portugalia.

Patru din primele 5 ediții au fost câștigate de Suedia, țară care a avut de așteptat până în 2022 să mai obțină un trofeu. Suedia rămâne, totuși, cea mai titrată echipă a competiției. 

România a obținut calificarea doar de două ori, la primele ediții. În 1994 a terminat pe locul 11, iar în 1996 pe locul 9. Va reveni la un European la ediția din 2024, care va avea loc între 10 și 28 ianuarie în Germania.

Echipa noastră are o grupă dificilă, cu Spania, Austria și Croația. Suntem văzuți cu șanse mici să ieșim din grupe, mai ales că avansează doar primele două clasate.

Campionatul European de handbal feminin

Programat la fiecare doi ani, Campionatul European de handbal feminin ne-a oferit o mulțime de meciuri dramatice în care a fost implicată România. Prima ediție a fost organizată tot în 1994, iar la această competiție iau startul 16 echipe.

Putem spune fără dubiu că turneul a fost dominat categoric de Norvegia, care a câștigat 9 din cele 15 ediții. Nordicele mai au 3 medalii de argint și un bronz. 

Echipa noastră a fost prezentă la toate edițiile, cu excepția celei din 2006 la care nu a obținut calificarea. În rest, a câștigat un bronz în 2010 și mai are două clasări pe locul 4, în 2000 și 2018.

La ediția din 2022 a încheiat pe locul 12, astfel că avem de luat o revanșă pentru turneul final din 2024, care va avea loc între 28 noiembrie și 15 decembrie în Austria, Ungaria și Elveția. Nu am obținut calificarea deocamdată, dar ar trebui să fie o simplă formalitate.

Champions League masculin

Competiția este organizată în fiecare an și reunește cele mai bune echipe de club de handbal masculin.

Champions League este continuatoarea Cupei Campionilor Europeni (1956-1993), competiție din care românii au numeroase amintiri plăcute.

Dinamo a câștigat trofeul în 1965, iar Steaua a repetat performanța în 1968 și 1977. Din 1993, de când s-a trecut la formatul Champions League, nicio echipă din România nu a mai pus mâna pe trofeu. 

Barcelona este gruparea cu cele mai bune rezultate: 11 trofee și 5 finale pierdute. De fapt, pare o afacere germano-spaniolă, dacă ne uităm că echipele din aceste țări au câștigat competiția de câte 17 ori. Reprezentantele URSS sunt pe locul trei în acest top, cu câte 5 trofee.

În actualul format, cele 16 participante intră în faza grupelor, iar opt echipe avansează în grupele principale. Câștigătoarea este stabilită după un Final 4.

Champions League feminin

Anual are loc și versiunea feminină de Champions League. Faza grupelor are 16 participante, iar formatul este identic cu cel din competiția masculină.

Competiția a fost înființată în 1961 (Cupa Campionilor Europeni), iar prima campioană a fost Știința București, care a învins Dinamo Praga.

Rapid a câștigat și ea trofeul în 1964, dar românii au avut de așteptat până în 2016 pentru un nou trofeu. Atunci, CSM București a învins dramatic Gyor la loviturile de departajare pentru un succes magnific.

Ultimele trei sezoane au fost dominate de Vipers Kristiansand, care a câștigat trofeul de fiecare dată. Cea mai titrată echipă a turneului este Spartak Kiev, cu 13 trofee. Hypo Niederosterriech are 8 trofee, iar maghiarele de la Gyor s-au impus de 5 ori, în 2013, 2014, 2017, 2018 și 2019.

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.