Cotele la Cupa Mondială sunt analizate chiar și atunci când competiția este la câțiva ani distanță.

Câștigarea trofeului Cupei Mondiale este momentul cel mai important pentru orice fotbalist. Chiar dacă se desfășoară  o dată la patru ani, Cupa Mondială este un subiect de discuții mereu prezent printre fanii fotbalului.

Este un eveniment de excepție pentru pariurile live, una dintre puținele ocazii sportive care captează atenția tuturor fanilor din întreaga lume.

Fanii fotbalului trăiesc și respiră fotbalul de la Cupa Mondială, și dacă fusul orar le permite, pot trăi o lună întreagă lipiți de ecranele televizoarelor vizionând meciuri jucate unul după altul.

Pe măsură ce, cei mai buni tineri jucători de fotbal urcă în clasament, jurnaliștii și fanii înrăiți ai fotbalului deopotrivă trasează calea națiunii lor spre glorie în anii următori.

Prezicerea următoarei generații de aur este un hobby constant al pasionaților de fotbal, care trăiesc cu speranța de a crea o echipă care poate rivaliza cu campionii maiestuoși din anii trecuți, cum ar fi minunata echipă a Braziliei din 1970 sau măiestria tiki-taka a  Spaniei din 2010.

Chiar dacă poate fi câștigat doar odată la patru ani, trofeul Cupei Mondiale FIFA este printre cele mai recunoscute în sport.

Aduce bucurie unei națiuni într-un mod în care puține alte realizări sportive pot – iată tot ce trebuie să știți despre cel mai mare premiu al fotbalului.

Jules Rimet

În primul rând, este important să știm că au existat două trofee ale Cupei Mondiale.

Primul dintre acestea a fost Jules Rimet, care a fost acordat câștigătorilor Cupei Mondiale de la primul turneu din 1930 până la al treilea triumf al Braziliei în 1970.

Inițial numit Victory, trofeul a fost numit după Jules Rimet, al treilea președinte al FIFA. Rimet a fost șeful organismului de conducere al fotbalului mondial din 1921 până în 1954, iar primele planuri ale Cupei Mondiale au fost stabilite sub conducerea sa.

Deși nu a fost întotdeauna o figură populară, eforturile lui Rimet pentru Cupa Mondială i-au adus o nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace în 1956.

Trofeul care mai târziu i-a purtat numele a fost denumit pur și simplu Cupa Mondială sau Coupe du Monde în primii ani. Abia în 1946, cu trei Cupe Mondiale jucate, trofeul a fost redenumit.


Design și controverse ale trofeului Jules Rimet

Proiectat de Abel Lafleur, trofeul Jules Rimet a fost realizat din argint sterlin placat cu aur. Avea o bază de lapis lazuli. Pentru competiția din 1954, totuși, această bază a fost înlocuită cu o alternativă mai mare pentru a încadra mai mulți câștigători.

Având înălțimea de 35 cm și cântărind sub patru kilograme, trofeul Jules Rimet a fost delicat în comparație cu multe alte piese de argintărie sportivă importante. Ca și referință, trofeul Ligii Campionilor este dublu ca și  înălțime.

Trofeul o reprezenta înaripată pe zeița victoriei Nike, din mitologia greacă, susținând o cupă de formă octogonală.

Pe fiecare din cele patru fețe principale ale suportului de lazurit se găsea câte o placuță de aur având gravate numele trofeului precum și cele nouă câștigătoare din 1930 până în 1970.

La 20 martie 1966, cu patru luni înainte de Campionatul Mondial de Fotbal 1966 din Anglia, trofeul a fost furat în timpul unei prezentări publice de la Westminster Central Hall.

După doar șapte zile a fost găsit împachetat într-un ziar, într-o grădina de la periferia Upper Norwood (zonă rezidențială din Londra) de un câine pe nume Pickles. Proprietarul câinelui a fost recompensat cu 6.000 £. 

În mâinile fundașului brazilian Hilderaldo Bellini în 1958, trofeul a fost ținut sus în aer pentru a permite o mai bună fotografiere  – această mișcare a fost repetată de fiecare căpitan câștigător al Cupei de atunci.

Rimet însuși dorea ca orice echipă care a câștigat trofeul de trei ori să-l păstreze permanent. Brazilia a realizat această performanță în 1970.

Păstrat într-un dulap cu sticlă antiglonț, trofeul a fost la Rio de Janeiro până în decembrie 1983, când a fost furat. Patru bărbați au fost condamnați pentru crimă, deși trofeul nu a fost niciodată recuperat.

Trofeul Jules Rimet nu a mai fost văzut niciodată – Confederația braziliană de fotbal și-a comandat propria replică în anii 1980.

Noul trofeu al Cupei Mondiale

Pentru Campionatul Mondial de Fotbal 1974, FIFA a comandat un nou trofeu care să înlocuiască modelul din posesia Braziliei. În competiție s-au inscris 53 de participanți, concursul fiind câștigat de Silvio Gazzaniga .

Trofeul cu care sunt familiarizați acum fanii fotbalului este fabricat din aur de 18 carate și o bază din malachit, reprezentând stilizat două figurine umane care susțin globul pământesc.

Designul trofeului îi aparține artistului italian Silvio Gazzaniga, fiind fabricat de Bertoni, un producător de trofee și medalii cu sediul în Milano, în 1971. Cupa are 36,5 cm înălțime și aproape 6,2 kg. 

Designerul „Sfântului Graal” al sportului a descris creația sa: „Liniile ies de la bază, ridicându-se în spirale, întinzându-se pentru a primi lumea.

Din tensiunile dinamice remarcabile ale corpului compact al sculpturii se ridică figurile a doi sportivi la momentul emoționantant al victoriei.”

La baza trofeului este gravat "FIFA World Cup", iar numele echipelor câștigătoare sunt și ele gravate, în limba națională a campioanelor.

După Cupa Mondială din 1994, a fost adăugată o placă pentru a grava câștigătorii anteriori ai turneului. Această placă este înlocuită după fiecare Cupă Mondială pentru a rearanja aspectul campionilor mondiali anteriori.

Spre deosebire de trofeu Jules Rimet, noul trofeu să nu poate fi câștigat definitiv, FIFA modificand regulamentul. Câștigătorii Cupei Mondiale primesc o replică din bronz, placată cu aur.


Câștigătorii Trofeului Jules Rimet:

 • 1930 – Uruguay

 • 1934 – Italia

 • 1938 – Italia

 • 1950 – Uruguay

 • 1954 – Germania de Vest

 • 1958 – Brazilia

 • 1962 – Brazilia

 • 1966 – Anglia

 • 1970 – Brazilia

Câștigătorii trofeului Cupei Mondiale FIFA:

 • 1974 – Germania de Vest

 • 1978 – Argentina

 • 1982 – Italia

 • 1986 – Argentina

 • 1990 – Germania de Vest

 • 1994 – Brazilia

 • 1998 – Franța

 • 2002 – Brazilia

 • 2006 – Italia

 • 2010 – Spania

 • 2014 – Germania

 • 2018 – Franța

Pariuri la Cupa Mondială:

Cei mai buni jucători,  manageri de elită și cei mai buni experți în fotbal se adună la Cupa Mondială la fiecare patru ani.

Ca orice competiție knockout, Cupa Mondială, este dificilă din perspectiva pariurilor. Deciziile proaste de arbitraj sau o performanță slabă pot schimba cursul istoriei Cupei Mondiale.

La un astfel de campionat nu ai de unde şti exact ce se va întâmpla în finală şi cum va arăta finala.

Totul e atât de dinamic şi de complicat în grupe şi în restul fazelor competiţiei încât cele două echipe din finală pot să fie unele la care nici măcar nu te-ai gândit când ai auzit primul fluier al Campionatului.

Portugalia și Olanda nu au câștigat niciun trofeu, iar Anglia a fost încoronată campioană mondială o singură dată.

Cupa Mondială din 2022 este larg deschisă tuturor posibilităților. Franța se numără printre favorite după gloria lor din 2018. Anglia, Olanda și Germania sunt echipe cu jucători plini de talent iar Argentina și Brazilia vor fi, ca întotdeauna, foarte competitive.

Acestea sunt favoritele la câştigarea Campionatului Mondial de Fotbal, ediţia 2022. Însă surprize pot să apară oricând în timpul grupelor şi meciurilor puternice care urmează să se desfăşoare pe cele opt stadioane din Qatar.


Publicat prima dată: 8 noiembrie 2022.

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.