Multe decenii, Țara Galilor a fost marginalizată din punct de vedere politic, iar în ochii Angliei era ca o pădure rurală în care se vorbea o limbă necivilizată.

Cu timpul, unii galezi au ales să ia parte la procesul de anglizare, în timp ce alții s-au agățat de cultura și limba lor.

În 1862, scriitorul George Borrow spunea: „Englezii au uitat că i-au cucerit vreodată pe galezi, dar vor trece câteva veacuri până când galezii vor uita că englezii i-au cucerit”.

În fața diferențelor lingvistice și a absenței autoguvernării, existența echipelor sportive naționale este unul dintre cele mai importante motive pentru care identitatea galeză a supraviețuit.

Fotbalul face parte din această poveste, pentru că prin sport galezii arătă că sunt o națiune, iar mulți dintre ei spun că „Atâta timp cât îi învingem pe englezi, nu ne pasă ce se mai întâmplă”. 

1879 primul meci între Anglia și Țara Galilor

Naționala Țării Galilor a debutat oficial în fotbal pe 25 martie 1876 împotriva Scoției și au pierdut la Glasgow cu 4-0. Primul meci împotriva Angliei a venit trei ani mai târziu.

Atunci, în 1879, englezii s-au impus cu 2-1 pe Kennington Oval din Londra, iar primul succes al galezilor în fața rivalilor a venit doi ani mai târziu.

În 1881, pe Alexandra Meadows din Blackburn, Țara Galilor o învingea pe Anglia cu 1-0 prin golul marcat de John Vaughan.

De punctat este faptul că din sezonul 1883-84 și până în 1983–84 s-a jucat Campionatul Britanic (British Home Championship), un turneu care s-a desfășurat anual între Anglia, Scoția, Irlanda și Țara Galilor.

Așadar, confruntările directe dintre englezi și galezi au fost numeroase și așa cum era de așteptat, diferența de valoare era și atunci în favoarea reprezentativei Albionului.

Pe 15 octombrie 1949 a avut primul meci oficial între Anglia și Țara Galilor în calificările pentru Cupa Mondială. Partida s-a juca pe Ninian Park din Cardiff, iar englezii s-au impus cu 4-1.

Tot Anglia s-a impus și pe 10 octombrie 1953, cu același scor și tot în cadrul calificărilor pentru Cupa Mondială, iar șirul înfrângerilor pentru galezi a continuat.

11 meciuri directe au avut loc în cadrul calificărilor pentru turneele finale, iar Țara Galilor a înregistrat 10 înfrângeri și o remiză. Rezultatul de egalitate a fost obținut pe 24 ianuarie 1973.

Dacă punem și confruntările anuale care au avut loc în British Home Championship ajungem la 103 partide directe. În acest caz, Anglia are 68 de victorii, 14 meciuri au fost câștigate de Țara Galilor, iar 21 de întâlniri s-au încheiat la egalitate.

1958, Țara Galilor la prima Cupă Mondială

A fost Generația de Aur a galezilor! Cu Ivor Allchurch, Cliff Jones, Alf Sherwood, Jack Kelsey, Trevor Ford, Ronnie Burgess, Terry Medwin și John Charles, Țara Galilor ajungea pentru prima dată la o Cupă Mondială.

Acea ediție s-a jucat în Suedia, iar galezii au remizat în toate cele 3 partide disputate în grupă, cu Ungaria, Mexic și Suedia. După încă o partidă de baraj în care trecea de Ungaria, Țara Galilor o întâlnea pe Brazilia în sferturile de finală.

La doar 17 ani, Pele marca pentru prima dată în tricoul reprezentativei sud-americane și stabilea scorul final, 1-0 pentru Brazilia.

Anglia la a 16-a Cupă Mondială

Qatar 2022 reprezintă doar a două prezență a Țării Galilor la o Cupă Mondială. De partea cealaltă, pentru Anglia este a 16-a participare. Prima a fost în 1950 în Brazilia, iar în 1966 a și câștigat turneul final.

De punctat este faptul că acea ediție a Cupei Mondială a fost singura care s-a desfășurat în Anglia. Atunci, în faza grupelor, reprezentativa Albionului a remizat cu Uruguay (0-0) și le-a învins pe Mexic și Franța cu același scor, 2-0.

Apoi în fazele eliminatorii, Anglia a trecut de Argentina (1-0), Portugalia (2-1), iar în finala a învins-o pe Germania de Vest cu 4-2 în prelungiri, după ce la finalul timpului regulamentar a fost 2-2.

29 noiembrie, Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan, ora 21:00

Anglia și Țara Galilor se întâlnesc pentru prima dată în cadrul unei Cupe Mondiale. De punctat este faptul că aceste două naționale s-au mai duelat la un turneu final, în faza grupelor la Campionatul European din 2016.

Atunci, Țara Galilor a debutat cu un succes în fața Slovaciei, scor 2-1, în timp ce Anglia a remizat cu Rusia în prima etapă. În runda secundă a urmat meciul direct.

Gareth Bale a deschis scorul înainte de pauză, Jamie Vardy a egalat în minutul 56, iar Daniel Sturridge a stabilit scorul final în 90+2.

2-1 pentru Anglia! În etapa a 3-a, Țara Galilor au învins-o pe Rusia cu 3-0, în timp ce Anglia a făcut doar o remiză cu Slovacia, scor 0-0. Așadar, galezii câștigau grupa cu 6 puncte, în timp ce englezii terminau pe poziția secundă la doar o lungime distanță.

Acum, în Qatar, meciul direct se joacă în etapa a 3-a a grupei. Țara Galilor a debutat la acest turneu final cu o remiză, 1-1 cu SUA, în timp ce Anglia a dat de pământ cu Iran, scor 6-2.

În runda secundă, galezii au pierdut surprinzător cu Iran, scor 2-0, în timp ce Anglia a făcut doar o remiză cu SUA, scor 0-0.

Așadar, reprezentativa lui Gareth Southgate conduce grupa cu 4 puncte, urmată de Iran cu 3 puncte, SUA cu doua puncte și Țara Galilor cu un punct.

Cu alte cuvinte, Gareth Bale & Co. au nevoie de victorie pentru a mai spera la calificare. Anglia poate fi eliminată dacă va fi învinsă de Țara Galilor la diferență de minim patru goluri și dacă partida dintre Iran și SUA nu se va termina la egalitate.

Un alt doilea scenariu în care Țara Galilor ar putea obține biletele pentru optimi, ar fi o victorie a naționalei conduse de Robert Page și un rezultat de egalitate între Iran și SUA, dar contează și scorul cu care s-ar impune galezii pentru ca s-ar face un clasament în 3 și departajarea ar fi în funcție de golaveraj. 

E clar că va fi foarte greu pentru Țara Galilor să se claseze pe locurile 1-2 și din acest motiv, cota pentru o calificare a galezilor este 15.00. De partea cealaltă, Anglia pare deja cu un picior în optimi, având o cotă de 1.001 la calificare.

Revenind, la partida de marți seară, o victorie obținută de reprezentativa lui Gareth Southgate îți aduce miza x 1.44, în timp ce un succes al naționalei conduse de Robert Page este cotat cu 7.75.

Atunci când vorbim de marcatori, gândul ne duce la Gareth Bale și la Harry Kane. Starul galez este cotat cu 4.00 pentru minim o reușită, în timp ce golgheterul Cupei Mondiale din 2018 are cotă 1.95 pentru a marca primul său gol la turneul din Qatar. 


Publicat prima dată: 29 noiembrie 2022.

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.