Un total de 32 de echipe, inclusiv gazdele Qatar, s-au calificat la Cupa Mondială FIFA 2022, programată să fie între 21 noiembrie și 18 decembrie.

Cea de-a 22-a ediție a turneului va fi primul eveniment de Cupă Mondială care va avea loc în Orientul Mijlociu și ultimul care va cuprinde 32 de echipe.

Există mulți factori care fac din Cupa Mondială FIFA din Qatar un spectacol unic de așteptat. Iată câteva dintre lucrurile interesante despre extravaganța mult așteptată:

Prima Cupă Mondială de iarnă

Ediția din 2022 a competiției ar fi prima Cupă Mondială de iarnă, dacă este considerată din emisfera nordică. Cupa Mondială are loc de obicei la jumătatea anului, dar când a fost vorba de Qatar, a trebuit făcută o excepție.

Situat în Orientul Mijlociu, Qatar se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate, care pot ajunge până la 50 de grade Celsius. În astfel de condiții, găzduirea oricărui tip de eveniment global este considerată aproape imposibilă.

Prin urmare, Cupa Mondială FIFA a fost mutată din perioada în care eram obișnuițisă se desfășoare.


Cel mai scump Campionat Mondial

Un alt fapt interesant este suma pe care națiunea gazdă a cheltuit-o în pregătirile pentru viitorul eveniment.

Potrivit unei estimări, Qatar a cheltuit 200 de miliarde de dolari pentru proiecte de infrastructură, care au inclus construcția de stadioane, autostrăzi, hoteluri și așa mai departe.

Acest lucru va face din viitorul eveniment una dintre cele mai scumpe Cupe Mondiale din istoria jocului.

Doar opt stadioane vor  găzdui Cupa Mondială, fiind cel mai mic număr de locuri pentru Cupa Mondială din ultimii ani.

De fapt, din toate cele opt locații selectate pentru a găzdui turneul, doar una a fost renovată complet, în timp ce șapte sunt nou construite în țară.


Stadioane cu aer condiționat

Unul dintre cele mai importante lucruri de remarcat despre națiunea gazdă a Cupei Mondiale  FIFA 2022 este faptul că Qatar are temperaturi extrem de ridicate în timpul zilei.

Pentru a rezolva această problemă, Qatar a venit cu o soluție îndrăzneață. Pentru prima dată, o țară este pregătită să găzduiască Cupa Mondială FIFA pe stadioane dotate cu aer condiționat.

Șapte din cele opt locații din Qatar vor fi complet dotate cu aer condiționat, oferind o experiență de vizionare confortabilă fanilor, în timp ce condițiile sunt suficient de bune pentru ca jucătorii să poată evolua pe teren.


Al doilea din Asia

Nu numai că Qatar va fi prima națiune din Orientul Mijlociu care va găzdui Cupa Mondială FIFA în 2022, dar va fi și a doua oară când prestigioasa competiție va fi în centrul atenției în Asia.

Prima dată când s-a întâmplat a fost în 2002, când Japonia și Coreea de Sud au găzduit evenimentul FIFA pentru prima dată în Asia.


Mingea oficială a Cupei Mondiale de fotbal din 2022 din Qatar

Mingea oficială a Cupei Mondiale de fotbal din 2022 din Qatar este "Al Rihla" (care înseamnă călătorie, în limba arabă), designul său este inspirat din arhitectura, drapelul și ambarcațiunile specifice Qatarului.

Balonul realizat de Adidas are câteva particularități, care o fac extrem de specială, dar și scumpă.

Al Rihla va fi o minge care, potrivit producătorilor, "se mișcă prin aer mai rapid decât orice altă minge din istoria competiției".

Printre principalele caracteristici ale balonului se numără viteza, acuratețea și consistența formei, care se menține și în cele mai intense meciuri.

Materialul din piele poliuretanică, având o formă inovatoare de 20 de panouri care asigură o mai bună precizie, stabilitate și rotație în aer. În plus, Al Rihla este prima minge din istoria Cupei Mondiale fabricată exclusiv din vopseluri și cleiuri pe bază de apă.


Cupa Mondială 2022 va utiliza tehnologia semi-automatizată de offside, primitând decizii mai precise și mult mai rapide, susțin reprezentanții FIFA

Poate fi considerată o dezvoltare extraordinară în oficierea jocului, tehnologia va fi capabilă să rezolve apelurile litigioase de offside cu o viteză și o precizie de neimaginat cu mai puțin de un deceniu în urmă, relatează Reuters.

Folosind camere poziționate strategic în jurul stadioanelor și un cip în mingea de meci, FIFA a spus că tehnologia va contribui în mare măsură la reducerea deciziilor continue a arbitrului video asistent (VAR) privind apelurile marginale de offside și va reduce timpul necesar pentru verificare.

Soluția, dezvăluită de FIFA, este așa-numitul SAOT, care va aduce jocului o senzație futuristă, de era spațială, spectatorii putând vedea o parte din animația 3D atunci când deciziile VAR sunt explicate pe ecranul gigant al unui stadion.

La Campionatul Mondial din Qatar, alcoolul se consumă în locuri special amenajate și după un anumit orar

Autorităţile din Qatar sunt în proces de finalizare a politicilor referitoare la vânzarea şi consumul de alcool în timpul Cupei Mondiale. Disponibilitatea alcoolului şi legile asociate vor fi diferite faţă de turneele anterioare.

Potrivit celor mai recente informaţii oficiale furnizate de FIFA şi de autorităţile din Qatar, suporterii vor putea achiziţiona şi consuma alcool (anumite categorii) doar în zonele special amenajate din jurul stadioanelor, cu trei ore înainte de începerea meciului şi o oră după încheierea acestuia.

În timpul partidei, în interiorul stadionului, suporterii vor putea să achiziţioneze doar băuturi fără alcool. De asemenea, suporterii vor putea achiziţiona şi consuma alcool în zona "FIFA Fan Festival" (Parcul Al Bidda), după ora 18.30.

Vârsta legală pentru consumul de alcool în Qatar este de 21 de ani. Este o infracţiune să consumi alcool sau să fii sub influenţa alcoolului într-un loc public.


Condiții de călătorie 

MAE îi sfătuieşte pe cei care vor călători în Qatar să se asigure că paşaportul lor este valabil cel puţin şase luni după data planificată pentru întoarcere. Statul Qatar nu acceptă paşaportul temporar.

Cei care se deplasează cu autovehiculul din statele din zonă trebuie să deţină obligatoriu o asigurare internaţională pentru accidente, care să includă acordarea asistenţei medicale pentru pasageri.

Pentru a participa la eveniment trebuie obţinut un card Hayya (https://hayya.qatar2022.qa/).

Cardul este sub formă de Fan ID şi este necesar pentru a putea intra în ţară în perioada turneului. De asemenea, cardul oferă acces la transportul public gratuit în zilele în care au loc meciurile la care este achiziţionat biletul.

Ministerul aminteşte că autorităţile din Qatar manifestă toleranţă zero pentru deţinerea de substanţe stupefiante (droguri).

Pedepsele pentru consumul, traficul, contrabanda şi deţinerea de substanţe stupefiante (chiar şi cantităţi mici) sunt severe. Pedeapsa poate include, după caz, privarea de libertate, amenzi mari şi expulzare.


Reguli stricte impuse de Qatar pentru Cupa Mondială

Documentul care conține regulile, prezentat de Comitetul de Organizare a Campionatului Mondial, este structurat pe 16 pagini și este împărțit în 6 capitole.

Printre regulile de bază se află cele legate de modul în care cei prezenți trebuie să mănânce sau să bea, reguli care vizează ținuta, instrucțiuni în ceea ce privește interdicția consumului de alcool și droguri de-a lungul desfășurării competiției, precum și o listă cu obiectele sau produsele care nu trebuie aduse în Qatar.


Cum trebuie să mănânci în Qatar

În documentul prezentat de Comitetul de Organizare a Campionatului Mondial există prezentată și o regulă privind modul în care trebuie mănânci și să bei. Astfel o sticlă sau o cană cu ceai trebuie apucată cu mâna dreaptă.

Musulmanii consideră că mâna stângă trebuie folosită doar pentru igienă. De asemenea, e considerat nepoliticos să stai picior peste picior în timp ce discuți cu o persoană.


Instrucțiuni pentru îmbrăcăminte

În ceea ce privește ținutele, bărbații trebuie să poarte haine cât mai lungi și modeste, care să le acopere brațele și picioarele. Acestora le este interzis să poarte pantaloni strâmți, maiouri sau pantaloni scurți.

Același set de reguli se aplică și femeilor și se adaugă interdicții în privința decolteurilor și a hainelor transparente. Îmbrăcămintea trebuie să fie cât mai lungă, pentru a acoperi în întregime zona picioarelor și a brațelor. 

De asemenea, femeilor le sunt interzise bijuteriile, singura excepție fiind verigheta și, eventual, un ceas.


„Sexul va fi interzis la Campionatul Mondial pentru prima dată în istorie!” Avertisment pentru suporterii care călătoresc în Qatar

Fanii care vor călători în Qatar pentru Cupa Mondială din această iarnă vor avea de-a face cu reguli stricte.

Sexul între persoanele care nu sunt căsătorite este doar una dintre ele. Încălcarea acesteia se poate pedepsi cu închisoare până la 7 ani.


Publicat prima dată: 15 noiembrie 2022.

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.