Fanii celor două naționale au vrut să se întâmple acest lucru și s-a întâmplat! Anglia și SUA se întâlnesc pentru a treia oară la un turneu final mondial într-o grupă din care mai fac parte Iran și Țara Galilor.

Poate puțin surprinzător, dar Anglia nu a învins-o niciodată  pe SUA într-un meci oficial.

29 iunie 1950, Miracle on Grass

Prima confruntare directă a avut loc la Cupa Mondială din 1950, turneu final care s-a desfășurat în Brazilia. În faza grupelor, Anglia și SUA le-au avut adversare pe Spania și Chile.

Pe atunci, doar câștigătoarea grupei se califica în faza următoare a competiției. Anglia era marea favorită la prima poziție și a învins-o cu 2-0 pe naționala sud americană, în timp ce SUA a pierdut cu 3-1 în fața reprezentativei iberice. A urmat meciul direct.

La acea vreme, englezii erau priviți ca “regi ai fotbalului”, în timp ce adversarii săi erau jucători de fotbal semi-profesioniști.

Se spune că naționala Statelor Unite s-a antrenat o singură dată împreună, chiar înainte de a pleca în Brazilia. Anglia a dominat clar prima parte a meciului și în primele 12 minute a avut șase șuturi pe poartă, dintre care două au lovit bara.

În minutul 37, Bahr (fost profesor de liceu) a șutat de la 25 de metri, Gaetjens a deviat cu capul, iar mingea a intrat în poarta aparătă de Williams. GOL SUA! 10 mii de spectatori erau la începutul partidei, dar numărul lor creștea cu fiecare minut.

Fanii locali susțineau reprezentativa Statelor Unite care avea 1-0 cu principala rivală a Braziliei la trofeu. Anglia a dominat clar și repriza secundă, dar americanul Frank Borghi a închis poarta, iar meciul s-a încheiat 1-0.

A fost primul meci al Angliei în echipament albastru. Americanii spun ca a fost și ultimul, dar se pare că reprezentativa albionului a mai jucat în albastru și în 1959. Atunci, Anglia a fost învinsă în deplasare de Peru, scor 4-1.

Revenind la turneul final din 1950, naționala britanică a fost învinsă și de Spania cu 1-0 în ultimul meci al grupei, în timp ce SUA a pierdut și ea cu Chile, scor 5-2. Astfel, atât Anglia cât și SUA au fost eliminate încă din faza grupelor. 

După mulți ani, în 1990, Geoffrey Douglas, profesor de engleză la Universitatea din Massachusetts Amherst, a scris o carte despre acest meci: Jocul vieții lor (The Game of Their Lives).

După această carte a fost făcut și un film cu același nume în 2005, regizat de David Anspaugh și cu Gerard Butler în rolul portarului american Frank Borghi.

De atunci, partida a fost cunoscută ca "The Miracle Match", cu referire la miracolul de pe gheața de la Jocurile Olimpice de iarnă din 1980.

Atunci, echipa de hochei a Statelor Unite ale Americii a învins-o pe Uniuniea Sovietică într-o partidă în care americanii au fost clar dezavantajați de arbitrii.


Anglia a făcut instrucție cu SUA în partidele amicale

Reprezentativa albionului și-a luat revanșa în următoarele 4 meciuri amicale.

În '53 a câștigat cu 6-3, în '59 diferența de scor a fost chiar mai mare, 8-1, în '64 SUA a fost demolată, scor 10-0, iar în '85, Anglia a câștigat din nou, 5-0.

USA a câștigat primul meci amical direct în '93 cu 2-0, după care reprezentativa britanică s-a impus în următoarele 4 meciuri test: 2-0 în '94, 2-1 în 2005, 2-0 în 2008 și 3-0 în 2018.


Cupa Mondială 2010

Pe 12 iunie 2010 a avut loc a doua confruntare directă oficială. Anglia și SUA au făcut parte din Grupa C a turneului final din Africa de Sud, alături de Slovenia și Algeria.

Meciul direct s-a jucat chiar în prima rundă. Steven Gerrard a deschis scorul încă din minutul 5, dar echipa condusă pe atunci de Fabio Capello s-a văzut egalată cu 5 minute înainte de pauză.

Clint Dempsey a șutat din afara careului, portarul Robert Green a scăpat mingea în poartă și s-a făcut 1-1. În repriza secundă, americanul Tim Howard a apărat perfect, Jozy Altidore a avut o bară, iar partida s-a încheiat 1-1.

În etapa a doua, SUA a remizat 2-2 cu Slovenia, iar Anglia a terminat la egalitate cu Algeria, 0-0. În ultima etapă, SUA a câștigat cu 1-0 disputa cu Algeria, în timp ce Anglia a învins-o pe Slovenia cu același scor.

Așadar, ambele naționale s-au calificat în faza următoare, SUA terminând grupa pe prima poziție datorită golaverajului. În 16-imi, SUA a fost eliminată de Ghana, iar Anglia a pierdut categoric în fața Germaniei, scor 4-1.


Ora 21:00, 25 noiembrie 2022

Anglia și SUA se întâlnesc din nou în faza grupelor la Cupa Mondială din Qatar. La fel ca și în 1950, meciul direct are loc în etapa secundă.

Anglia a demolat-o pe Iran în prima rundă, scor 6-2, în timp ce SUA a încheiat la egalitate partida cu Țara Galilor, scor 1-1.

Naționala lui Gareth Southgate pornește din nou ca mare favorită având o cotă de 1.57 la victorie, remiza este cotată cu 3.75, în timp ce un succes al americanilor îți aduce miza x 5.75.

În ultima confruntare directă oficială, cea de la Cupa Mondială din 2010 a fost 1-1, iar acum un meci de “ambele înscriu” este cotat cu 2.00.

Așadar, Anglia pare ca și calificată în faza următoare a competiției, fiind cotată cu 1.02, în timp ce SUA are o cotă de 1.80 să încheie grupa B pe locurile 1-2. 


Publicat prima dată: 23 noiembrie 2022.

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.