Meseria de arbitru de tenis nu este tocmai ușoară. Presiunea este imensă, având în vedere că rivalitățile sunt mari, iar premiile puse în joc sunt pe măsură. O simplă decizie greșită poate influența starea unui meci.

De câte ori nu ni s-a întâmplat să vedem dialoguri aprinse între jucători și arbitri? Într-un sport în care singura influență tehnologică este sistemul Hawk-Eye (și acesta limitat), factorul uman influențează enorm deciziile.

Arbitrii din tenis au astfel un rol esențial, din moment ce deciziile lor contribuie la rezultatele meciurilor și pot influența și rezultatele de la pariuri tenis.

Pentru a păstra jucătorii sub control, arbitrii au nevoie de personalitate. Trebuie să se impună în fața lor, să îi determine să le ofere respect. Desigur, contează mult și sancțiunile ce pot fi aplicate.

De cele mai multe ori, pedepsele ce pot fi oferite sunt pierderea unui punct sau a unui game. În unele situații, ce-i drept foarte rare, se poate ajunge până la descalificare, în funcție de gravitate.

Responsabilitatea este astfel uriașă din moment ce tenisul este mai mult decât un sport. Este chiar o industrie. Premiile de la turneele majore sunt de milioane de dolari, iar tenisul este al doilea cel mai popular sport la pariuri din țara noastră, după fotbal.

Cât câștigă un arbitru de tenis?

Pentru a răspunde cel mai bine la această întrebare, o să ne raportăm la arbitrii de top, cei obișnuiți să conducă meciuri de la turneele de Grand Slam.

Un arbitru bun din tenis poate câștiga anual în jur de 400 de mii de dolari pe an. Diferă mult categoria pe care acel arbitru o are. Arbitrii de la meciurile masculine de Grand Slam pot câștiga în jur de 5.000 de dolari pentru fiecare meci.

Arbitrii de la partidele fetelor câștigă jumătate din această sumă. Asta și pentru că meciurile fetelor durează mai puțin. Băieții joacă după sistemul cel mai bun din 5 seturi, iar fetele dispută cel mult 3 seturi.

E important ca aceste sume sunt strict estimări, pe surse, având în vedere că ATP și WTA nu fac publice datele financiare ale arbitrilor.

Cât câștigă arbitrii din tenis care nu activează la cel mai înalt nivel?

Cazurile pe care le-am expus mai sus sunt cele fericite. În realitate, cei mai mulți arbitri din tenis nu se pot întreține numai din această activitate.

Pentru ei este mai degrabă o pasiune să arbitreze meciuri de tenis. Sumele nu sunt nici pe departe comparabile cu cele ale arbitrilor full-time, care concurează la cel mai înalt nivel.

Spre exemplu, un arbitru de scaun la un turneu Challenger din România câștigă în jur de 90 de dolari pe zi. Iar unul de linie primește în jur de 50 de dolari pe zi.

Dacă arbitrii din categoria de top beneficiază de un contract ferm care le asigură un număr fix de săptămâni în circuit, în cazul celor din categoriile inferioare situația nu este la fel.

Situația este oarecum diferită la turneele ATP și WTA. Conform informațiilor existente, un arbitru de scaun încasează aproape 2000 de dolari pentru meciurile din circuitul ATP, iar suma este de aproximativ 1000 de dolari pentru cele din circuitul WTA.

Treptele meseriei de arbitru de tenis

  • Arbitru local - Cei interesați urmează cursurile Școlii de arbitri locali din tenis și promovează un examen.

  • Arbitru afiliat Federației naționale de tenis (în cazul României - FRT) - Se urmează cursurile Școlii de arbitri din cadrul FRT și se dă un examen.

  • Arbitru ITF - La acest prag se poate ajunge după ce un arbitru a acumulat experiență timp de 2-3 ani în competițiile naționale și a urmat și cursurile Școlii de arbitri ITF. Dacă trece cu brio, devine un arbitru de categoria Level 2 și are posibilitatea să obțină primul certificat internațional, denumit White Badge.

  • Arbitru de categoria Level 3 - În cazul în care arbitrul din categoria Level 2 are evaluări bune, el poate urma cursurile pentru Level 3 și poate obține certificatul de arbitru internațional Bronze Badge.

  • Certificările Silver Badge și Gold Badge - Cei mai buni arbitri din lume ajung la aceste certificări. Evaluările sunt realizate de arbitri cu calificare superioară, ținând cont de prestațiile de la turnee. Se completează fișe tip de către fiecare evaluator și se acordă note de la 1 la 7. Dacă un arbitru are în medie nota 5-6, el poate face trecerea de la Bronze la Silver. La nivelul Gold Badge ajung însă foarte puțini. În acest moment sunt 23 de arbitri bărbați și 12 femei care au această certificare.

Cum sunt aleși arbitrii la meciurile de tenis?

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează întreg conceptul, o să ne raportăm la un turneu din circuitul ATP. Procesul de selecție începe cu până la 2 luni înainte de startul turneului. Se alcătuiește o echipă de arbitri, iar în general la un turneu din circuitul ATP sunt 42 de arbitri de linie.

În faza calificărilor e nevoie ca la fiecare meci să fie minim 5 arbitri pe teren, iar la duelurile de pe tabloul principal sunt 7 sau chiar 9 (cu tot cu arbitrii de linie).

La turneele din categoria ATP, forul mondial desemnează, furnizează și plătește un număr fix de arbitri.

Dacă ne referim la un turneu din categoria ATP World Tour 250, forul mondial alege 4 arbitri de scaun care au certificarea Bronze, Silver sau Gold. Pe măsură ce turneul este mai important, astfel crește și numărul arbitrilor de scaun desemnați de ATP.

Apoi, și organizatorul turneului trebuie să suplimenteze numărul arbitrilor pentru a asigura buna desfășurare. Conform regulamentului, un arbitru de scaun nu are voie să oficieze la mai mult de două meciuri într-o singură zi, tocmai pentru a fi pregătit.

În ultima perioadă, cel puțin la meciurile din calificări, la unele turnee au fost acceptați și arbitri care nu au certificare internațională. S-a luat această decizie din dorința de a-i menaja pe arbitri.


Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.

Credit Foto: Alamy

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.