Handbalul face parte din top 10 cele mai populare sporturi din Europa și are mulți practicanți și în România.

Este un sport în care obiectivul este să termini cu mai multe goluri marcate decât echipa adversă. Iar dacă te întrebi care sunt regulile jocului de handbal, ți-am pregătit un ghid amănunțit.

Din acest ghid vei afla:

  • Cum se joacă handbal?

  • Dimensiunile terenului de handbal

  • Pozițiile jucătorilor de handbal

  • Cum sunt penalizate echipele în jocul de handbal

  • Sancțiunile individuale din handbal

Cum se joacă handbal?

Handbalul se joacă între două echipe de câte 7 jucători (6 jucători de câmp și un portar). Sunt două reprize de câte 30 de minute, iar în unele situații (meciuri eliminatorii, spre exemplu) se poate ajunge și la reprize de prelungiri sau lovituri de departajare.

Timpul de joc este efectiv, astfel că cei doi arbitri trebuie să pună pauză cronometrului în momentul întreruperilor. Fiecare echipă poate avea până la 7 rezerve, care pot intra oricând. Jucătorilor le este interzis să atingă mingea cu zona picioarelor.

Handbal bet

În momentul în care primesc mingea, jucătorii o pot ține în mână timp de cel mult trei secunde înainte de a o pasa, a dribla sau a arunca spre poarta adversă. După ce primesc mingea, ei pot face până la trei pași fără dribling.

După ce driblează, mai pot face încă trei pași suplimentari și sunt obligați să paseze mingea unui alt coleg sau să arunce spre poartă. În caz contrar, posesia este primită de echipa adversă.

Cum arată terenul pentru handbal

Handbalul se joacă cel mai adesea în sală în competițiile oficiale, dar poate fi practicat și în aer liber. Terenul are o lungime de 40 de metri și o lățime de 20 de metri.

Porțile au o înălțime de 2 metri și o lățime de 3 metri. Barele verticale și bara transversală trebuie să fie pătrate și să aibă laturile de câte 8 centimetri.

În fața fiecărei porți se află un semicerc care trasează perimetrul în care jucătorii de câmp nu au voie să calce. În cazul în care un jucător de câmp pătrunde în semicerc, echipa sa este penalizată.

Dacă jucătorul în atac pătrunde în semicerc, echipa sa pierde posesia. În cazul în care un jucător în defensivă calcă în semicerc, echipa adversă primește o lovitură de la 7 metri.

Posturile jucătorilor în handbal

Portar - Pentru mulți este cea mai importantă poziție. Portarul din handbal trebuie să se asigure că mingea nu intră în plasă. Poate interveni cu toată suprafața corpului. Portarul nu prea are parte de timp de respiro, deoarece are de apărat în jur de 40-50 de aruncări pe meci.

Este și o poziție dureroasă, având în vedere că mingea poate lovi puternic corpul. Când sunt în inferioritate numerică, unele echipe aleg să renunțe la portar și să lase poarta goală pentru a introduce un jucător de câmp.

Inter - Fiecare echipă are în componență pe teren doi interi. De obicei rolul interilor este să tragă puternic la poartă de la distanță și să ofere pase decisive pentru colegi.

România se poate mândri cu faptul că are în componență una dintre cele mai bune handbaliste din istorie, Cristina Neagu, care evoluează pe această poziție. De altfel, câțiva dintre cei mai buni handbaliști din istoria României s-au remarcat pe poziția de inter.

Pivot - Este echivalentul atacantului de la fotbal. Pivotul trebuie să fie puternic, tare pe picioare și bătăios. Intră cel mai des în contact cu apărătorii echipei adverse. Luptă pentru minge și pentru spații și încearcă să marcheze cât mai mult. Este cam cel mai faultat jucător de pe teren.

Extremă - Pe fiecare latură a terenului, echipele au câte o extremă. Jucătorii de acest profil sunt rapizi și au finețe în execuții. De multe ori, de pe extremă se dau golurile cele mai spectaculoase. Loburi, aruncări cu efect. Extremele obișnuiesc să facă spectacol.

Centru - Este mintea limpede a unei echipe, coordonează întreg jocul. Alege schemele ofensive, are libertate de mișcare și stabilește strategia dintr-o anumită fază.

Cum sunt penalizate echipele în jocul de handbal

Pași - Jucătorilor nu le este permis să facă mai mult de trei pași cu mingea în mână. Echipa adversă primește posesia în caz de pași;

Dublu dribling - În cazul în care un jucător bate mingea, se oprește, iar apoi bate iarăși mingea, este sancționat cu dublu dribling și echipa lui pierde posesia;

Joc pasiv - Dacă arbitrii ajung la concluzia că echipa din atac nu urmărește să atace poarta, mingea le este oferită adversarilor. De obicei se ajunge în această situație după câteva zeci de secunde sau mai bine de un minut fără aruncare;

Șapte metri - Este echivalentul penalty-ului din fotbal. Se acordă în caz de fault dur sau dacă un jucător în apărare pătrunde în semicerc;

Cum se fac schimbările la handbal?

Fiecare echipă are dreptul de schimbări nelimitate în timpul meciului. Schimbările se fac doar după ce jucătorul înlocuit părăsește terenul, iar locul lui poate fi luat de oricine de pe banca de rezerve.

Există un spațiu special delimitat prin care se fac modificările, denumit linia de schimb. 

Ce sancțiuni primesc jucătorii în jocul de handbal?

Cartonașul galben - În cazul în care un jucător primește cartonaș galben, el poate rămâne pe teren. În multe situații, cartonașul galben este precedat de o eliminare temporară a jucătorului timp de 2 minute.

Eliminarea de 2 minute - Se acordă în special pentru faulturile periculoase asupra adversarului. Jucătorul este obligat să părăsească terenul timp de 2 minute din momentul în care primește pedeapsa din partea arbitrilor. La trei eliminări de 2 minute se primește automat cartonașul roșu, iar jucătorul este trimis în tribune. 

Cartonașul roșu - Reprezintă eliminarea definitivă a unui jucător sau antrenor. Se acordă în cazul unui comportament violent sau dacă jucătorul are un limbaj insultător.

Cartonașul albastru - În cazuri extreme, se acordă împreună cu cartonașul roșu. Jucătorul eliminat va fi ținta unor cercetări suplimentare și nu va avea drept de joc în următorul meci din competiție.

Sunt populare pariurile pe handbal?

Handbalul este un foarte popular printre cei pasionați de pariuri sportive. Oferta este variată atât pentru campionatele naționale, cât și pentru competițiile continentale sau mondiale.

Printre cele mai populare competiții de handbal sunt Campionatul Mondial, Campionatul European și Champions League. Dacă ești interesat de acest sport, 888sport a realizat un ghid despre cum să pariezi pe handbal.

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.