EURO 2024 are loc între 14 iunie și 14 iulie în Germania, iar cele mai bune 24 de echipe din Europa vor lupta pentru supremație.

Formatul competițional face ca în optimi să poată ajunge și echipe mai slab cotate, astfel că turneul continental ne poate oferi și câteva surprize.

În urma barajelor din luna martie cunoaștem componența exactă a grupelor, după ce Polonia, Ucraina și Georgia au obținut ultimele bilete. Grupele de la EURO 2024 sunt următoarele:

 • Grupa A: Germania, Scoția, Ungaria, Elveția

 • Grupa B: Spania, Croația, Italia, Albania

 • Grupa C: Slovenia, Danemarca, Serbia, Anglia

 • Grupa D: Olanda, Austria, Franța, Polonia

 • Grupa E: Belgia, Slovacia, România, Ucraina

 • Grupa F: Turcia, Portugalia, Cehia, Georgia

În acest articol te invităm să descoperi prezentarea celor șase grupe de la EURO 2024, alături de cotele la pariuri sportive disponibile în oferta 888sport pentru turneul final programat în vară.

Grupa A: Germania, Scoția, Ungaria, Elveția

Grupa A are o favorită certă. Țara gazdă, Germania, începe să strălucească din nou și nu ar trebui să aibă probleme, din moment ce adversarele sunt de alt calibru.

Nemții au fost de 13 ori până acum la Campionatul European, iar la edițiile din 1972, 1980 și 1996 au câștigat trofeul. Vin după dezamăgirea de la EURO 2020, când au fost eliminați în optimi.

Germania este însă genul de echipă care ajunge fără probleme în fazele superioare. În 2008 a jucat finala, iar în 2012 și 2016 a fost prezentă în semifinale.

Scoția a ajuns la EURO 2024 pentru a patra oară în istorie, însă până acum nu a trecut niciodată de faza grupelor.

Calificarea pentru al doilea turneu european la rând este considerată însă o performanță, dar rămâne de văzut ce șanse va avea, în condițiile în care Elveția și Ungaria se anunță adversare dificile.

Se poate spune că Ungaria traversează cele mai bune momente din istoria recentă. Se poate observa continuitatea vecinilor noștri, care sunt prezenți la al treilea Campionat European la rând.

În plus, Ungaria a avut rezultate notabile și în fața unor adversari de top, așa cum am putut vedea recent în Liga Națiunilor. Maghiarii au câștigat grupa de calificare din preliminarii și au șanse bune să treacă în fazele superioare la EURO.

Pe Elveția o cunoaștem deja foarte bine, după ce ne-a fost adversară în preliminarii.

A terminat pe locul doi, în spatele României. Și pentru elvețieni este al treilea Campionat European la rând. La ultimul au obținut o performanță notabilă, fiind eliminați în sferturile de finală.

Cote pariuri calificare Grupa A EURO 2024

 • Germania - 1.05 

 • Elveția - 1.50 

 • Ungaria - 1.66 

 • Scoția - 1.72

Grupa B: Spania, Croația, Italia, Albania

Grupa B se anunță dintre cele mai promițătoare de la EURO 2024. Încă din prima etapă vom avea un duel interesant între Spania și Croația, în timp ce în runda a doua va avea loc meciul dintre Spania și Italia.

Spania se poate mândri cu trei titluri continentale, câștigate în 1964, 2008 și 2012, în timp ce la EURO 2020 a fost învinsă în semifinale. Ibericii au o nouă generație bună, iar tinerii ce vin din urmă se anunță viitoare staruri ale fotbalului mondial.

Italia este campioana europeană en-titre, după succesul contra Angliei din 2021. A fost al doilea titlu continental al italienilor, după cel din 1968. Italienii vin după dezamăgirea ratării calificării la Cupa Mondială din 2022, astfel că au nevoie de o prestație care să consolideze încrederea în națională.

Croația a avut evoluții extraordinare la ultimele două Mondiale, însă la Campionatul European nu a impresionat până acum.

La EURO 2016 și 2020 a fost eliminată de fiecare dată în optimile de finală. A încheiat pe locul doi în preliminarii, însă are suficienți jucători valoroși pentru a se lupta de la egal la egal cu Spania și Italia.

Albania pare a fi Cenușăreasa acestei grupe, dar calificarea în sine reprezintă o performanță. Este a doua calificare din istorie, după cea din 2016, când a învins România în meciul decisiv și ne-a trimis acasă încă din faza grupelor.

Cote pariuri calificare Grupa B EURO 2024:

 • Spania - 1.08 

 • Italia - 1.12 

 • Croația - 1.30 

 • Albania - 3.75

Grupa C: Slovenia, Danemarca, Serbia, Anglia

O grupă în care Anglia pornește de departe ca favorită. Englezii vin după dezamăgirea de la EURO 2020, când au pierdut finala chiar pe stadionul Wembley.

În palmaresul britanicilor se mai află un loc trei, obținut în 1968. Echipa lui Southgate nu a avut probleme în preliminarii, unde a fost neînvinsă.

Cei mai mulți ne aducem aminte de evoluția Danemarcei la un Campionat European când ne gândim la ediția din 1992, când a venit practic "de pe plajă" și a câștigat turneul.

Însă și la EURO 2020 a avut o evoluție mai mult decât respectabilă, fiind eliminată în semifinale. În calificări a obținut 7 victorii, un egal și a suferit două înfrângeri, iar jucătorii din Premier League și Bundesliga reprezintă un argument solid pentru calificarea din grupă.

Serbia a avut jucători excelenți în ultimii ani, însă nu a mai fost prezentă la un Campionat European tocmai din 2000. Cel mai bun rezultat l-a obținut în 1960 și 1968, când a disputat finala. S-a calificat cu ceva emoții la EURO 2024, dar are jucători imprevizibili.

Slovenia este una dintre cele mai mici echipe naționale prezente la Campionatul European. A terminat pe locul doi în preliminarii și a avut un parcurs bun.

Este abia la a doua prezență la un Campionat European, după cea din 2000, când a fost eliminată în faza grupelor fără să obțină vreo victorie.

Cote pariuri fotbal calificare Grupa C EURO 2024:

 • Anglia - 1.04 

 • Danemarca - 1.33 

 • Serbia - 1.57 

 • Slovenia - 2.25

Grupa D: Olanda, Austria, Franța, Polonia

O altă luptă foarte interesantă se va da în Grupa D, unde Franța pornește ca favorită, dar Olanda și Polonia pot produce surprize.

Francezii ne-au obișnuit cu evoluții excelente la ultimele turnee finale, însă la EURO 2020 au dezamăgit și au fost eliminați în optimi. Franța este campioană continentală în 1994 și 2000, iar în 2016 a disputat finala pe teren propriu. În calificări a terminat neînvinsă.

Olanda este campioana de la EURO 1988, însă în ultimii ani nu a impresionat la turneele finale. În 2021 (EURO 2020) a fost eliminată în optimi, în 2016 nu a fost prezentă, iar în 2012 a fost eliminată în faza grupelor. Așadar, are cu siguranță o revanșă de luat.

Polonia a obținut calificarea cu mari emoții, în urma barajului, dar când îl ai în atac pe Robert Lewandowski ai toate motivele să speri într-un parcurs foarte bun.

Este a patra prezență la rând a polonezilor la un Campionat European, iar cel mai bun rezultat l-au obținut în 2016, când au fost eliminați în sferturile de finală.

Austria este și ea la a treia prezență la rând la un Campionat European și la a patra din istorie. A avut un parcurs bun în preliminarii, însă pare a avea o misiune foarte grea având în vedere adversarele pe care le are.

Cote pariuri calificare Grupa D EURO 2024:

 • Franța - 1.05 

 • Olanda - 1.20 

 • Austria - 1.90 

 • Polonia - 2.25

Grupa E: Belgia, Slovacia, România, Ucraina

Este grupa care ne interesează cel mai mult. România se întoarce la Campionatul European după o pauză de opt ani.

Avem un moral bun după ce am câștigat o grupă din care au mai făcut parte Elveția și Israel. Fiind una dintre cele mai accesibile grupe, avem și speranțe că ne putem califica în optimi.

Ultima dată am făcut acest lucru la EURO 2000, când am fost eliminați de Italia. De atunci am mai jucat la EURO 2008 și 2016, însă nu am trecut de faza grupelor.

Belgia, adversara pe care o vom întâlni în al doilea meci, este de departe cea mai valoroasă echipă.

Belgienii au jucători la echipe de top, iar la Campionatul European s-au calificat pentru a patra oară la rând. Cea mai bună performanță datează din 1972, când au terminat pe locul trei. În 2021 (EURO 2020), la ultima apariție, au fost eliminați în sferturile de finală.

Ucraina a fost nevoită să treacă de play-off pentru a se califica la EURO 2024. Au fost ceva emoții, însă ucrainenii au și ei un lot valoros, cu jucători ca Zinchenko, Mykolenko, Yaremchuk și Dovbyk.

Ucraina a fost prezentă la EURO 2020 și a avut o evoluție apreciată, fiind eliminată în sferturile de finală.

Slovacia pare a fi cea mai slabă adversară a României. De când și-a câștigat independența a fost prezentă doar la două ediții ale Campionatului European. În 2016 a fost eliminată în optimi, în timp ce la ultima apariție nu a trecut de grupe.

Programul României este următorul:

 • 17 iunie, ora 16:00: ROMÂNIA – Ucraina (Allianz Arena, München)

 • 22 iunie, ora 22:00: Belgia – ROMÂNIA (Rhein Energie, Köln)

 • 26 iunie, ora 19:00: Slovacia – ROMÂNIA (Waldstadion, Frankfurt

Cote pariuri calificare Grupa E EURO 2024:

 • Belgia - 1.05 

 • Ucraina - 1.50 

 • România - 1.61 

 • Slovacia - 1.90

Grupa F: Turcia, Portugalia, Cehia, Georgia

Pare a fi cea mai slabă grupă de la EURO 2024. Portugalia pornește de departe cu prima șansă.

Lusitanii au câștigat EURO 2016 și mai au în palmares o finală la EURO 2004, când au pierdut acasă duelul cu Grecia. La EURO 2020, Portugalia a fost eliminată în optimi. Va fi ultima apariție a lui Ronaldo la un turneu continental, astfel că interesul este ridicat.

Turcia a început să fie o prezență constantă la Campionatul European și este la al treilea turneu la rând. În 2016 și 2021 nu a trecut însă de faza grupelor. Ba chiar la EURO 2020 a pierdut toate cele trei meciuri. S-a calificat cu o singură înfrângere la EURO 2024.

Cehia are o constanță impresionantă. De când și-a câștigat independența a fost prezentă la fiecare turneu. În 1996 a jucat finala, în 2004 a fost în semifinale, iar la EURO 2020 a fost eliminată în sferturile de finală. Deși nu are un lot impresionant, puterea echipei face diferența.

Georgia este apariția surpriză de la pariuri EURO 2024. Este pentru prima dată calificată la un turneu final, ceea ce a adus multă bucurie în țară. Oamenii au ieșit în stradă după calificarea din luna martie, mai ales că echipa națională sărbătorește 34 de ani de la înființare.

Cote pariuri calificare Grupa F EURO 2024:

 • Portugalia - 1.04 

 • Turcia - 1.28 

 • Cehia - 1.72 

 • Georgia - 2.25

Programul complet al meciurilor din faza grupelor:

Vineri, 14 iunie 2024

 • ora 22:00: Germania - Scoția (grupa A, Munchen)

Sâmbătă, 15 iunie 2024

 • ora 16:00: Ungaria - Elveția (grupa A, Koln)

 • ora 19:00: Spania - Croația (grupa B, Berlin)

 • ora 22:00: Italia - Albania (grupa B, Dortmund)

Duminică, 16 iunie 2024

 • ora 16:00: Polonia - Olanda (grupa D, Hamburg)

 • ora 19:00: Slovenia - Danemarca (grupa C, Stuttgart)

 • ora 22:00: Serbia - Anglia (grupa C, Gelsenkirchen)

Luni, 17 iunie 2024

 • ora 16:00: ROMÂNIA - Ucraina (grupa E, Munchen)

 • ora 19:00: Belgia - Slovacia (grupa E, Frankfurt)

 • ora 22:00: Austria - Franța (grupa D, Dusseldorf)

Marți, 18 iunie 2024

 • ora 19:00: Turcia - Georgia (grupa F, Dortmund)

 • ora 22:00: Portugalia - Cehia (grupa F, Leipzig)

Miercuri, 19 iunie 2024

 • ora 16:00: Croația - Albania (grupa B, Hamburg)

 • ora 19:00: Germania - Ungaria (grupa A, Stuttgart)

 • ora 22:00 Scoția - Elveția (grupa A, Koln)

Joi, 20 iunie 2024

 • ora 16:00: Slovenia - Serbia (grupa C, Munchen)

 • ora 19:00: Danemarca - Anglia (grupa C, Frankfurt)

 • ora 22:00: Spania - Italia (grupa B, Gelsenkirchen)

Vineri, 21 iunie 2024

 • ora 16:00: Slovacia - Ucraina (grupa E, Dusseldorf)

 • ora 19:00: Polonia - Austria (grupa D, Berlin)

 • ora 22:00: Olanda - Franța (grupa D, Leipzig)

Sâmbătă, 22 iunie 2024

 • ora 16:00: Georgia - Cehia (grupa F, Hamburg)

 • ora 19:00: Turcia - Portugalia (grupa F, Dortmund)

 • ora 22:00: Belgia - ROMÂNIA (grupa E, Koln)

Duminică, 23 iunie 2024

 • ora 22:00: Elveția - Germania (grupa A, Frankfurt)

 • ora 22:00: Scoția - Ungaria (grupa A, Stuttgart)

Luni, 24 iunie 2024

 • ora 22:00: Croația - Italia (grupa B, Leipzig)

 • ora 22:00: Albania - Spania (grupa B, Dusseldorf)

Marți, 25 iunie 2024

 • ora 19:00: Olanda - Austria (grupa D, Berlin)

 • ora 19:00: Franța - Polonia (grupa D, Dortmund)

 • ora 22:00: Anglia - Slovenia (grupa C, Koln)

 • ora 22:00: Danemarca - Serbia (grupa C, Munchen)

Miercuri, 26 iunie 2024

 • ora 19:00: Slovacia - ROMÂNIA (grupa E, Frankfurt)

 • ora 19:00: Ucraina - Belgia (grupa E, Stuttgart)

 • ora 22:00: Cehia - Turcia (grupa F, Hamburg)

 • ora 22:00: Georgia - Portugalia (grupa F, Gelsenkirchen)

Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări.


Credit Foto: Alamy

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.