Până acum s-au disputat 17 ediții ale Campionatului European de fotbal. Dacă în anii de început numărul participantelor era limitat, iar până în 1980 au evoluat doar 4 echipe, acum la această competiție participă cele mai bune 24 de națiuni de pe continent.

În topul celor mai de succes echipe de la Campionatul European, pe prima poziție se află Germania și Spania. Nemții au câștigat două trofee cu Germania de Vest și unul în forma reunificată. În schimb, Spania a câștigat trei trofee într-o singură formă statală.

Prima ediție a Campionatului European a avut loc în 1960, în Franța. Câștigătoare a fost URSS, după ce a învins Iugoslavia cu 2-1 în prelungiri. În total au luat parte 4 echipe, astfel că celelalte două au disputat finala mică. Cehoslovacia a învins Franța cu 2-0 și a câștigat medalia de bronz.

Topul echipelor care au câștigat Campionatul European de cele mai multe ori:

 • Germania - 3 ori (1972, 1980, 1996)

 • Spania - 3 ori (1964, 2008, 2012)

 • Italia - 2 ori (1968, 2020)

 • Franța - 2 ori (1984, 2000)

 • URSS - 1 dată (1960)

 • Cehoslovacia - 1 dată (1976)

 • Portugalia - 1 dată (2016)

 • Olanda - 1 dată (1988)

 • Danemarca - 1 dată (1992)

 • Grecia - 1 dată (2004)

Dintre echipele care au jucat finala și nu au câștigat trofeul se află Iugoslavia (de 2 ori, în 1960 și 1968), Belgia (1980) și Anglia (2021).

Germania a câștigat primul trofeu în 1972

Germania s-a impus prima dată la Campionatul European la ediția din 1972, găzduită de Belgia. La această ediție au mai luat parte URSS, Belgia și Ungaria.

În finala de pe stadionul Heysel din Bruxelles, Germania de Vest, așa cum se numea atunci, a învins URSS cu 3-0. Cu un atac stelar, în care se remarca în special Gerd Müller, Germania de Vest nu i-a dat nicio șansă URSS-ului. Müller a dat două goluri în finală și a fost omul turneului final.

Nemții au avut de așteptat până în 1980 pentru un nou trofeu. A fost prima ediție cu 8 participante și a fost găzduită de Italia. Germania de Vest a câștigat o grupă cu Cehoslovacia, Olanda și Grecia, iar în finală a întâlnit Belgia, într-un meci arbitrat de românul Nicolae Rainea pe Stadio Olimpico.

Germania de Vest a câștigat cu 2-1, după un final dramatic. Hrubesch a deschis scorul în minutul 10, însă belgienii au egalat în minutul 75 din penalty. Golul victoriei a fost marcat tot de Hrubesch, în minutul 88.

Ultimul titlu continental al nemților datează de la ediția din 1996. A fost prima la care au luat parte 16 echipe și a fost găzduită de Anglia. În drumul spre finală, Germania a câștigat o grupă cu Cehia, Italia și Rusia.

Apoi, în sferturile de finală a câștigat cu Croația, iar în semifinale a învins Anglia la loviturile de departajare. În marea finală a întâlnit Cehia și a câștigat cu 2-1 datorită unui gol de aur marcat de Oliver Bierhoff în minutul 95.

Întrebarea care se pune este dacă Germania își va putea trece în palmares al patrulea titlu continental la ediția din 2024, pe care o găzduiește. Cel puțin la pariuri sportive, nemții sunt creditați cu o șansă bună și sunt favoriții numărul 3, după Anglia și Franța. Cotele sunt următoarele:

 • Anglia - 4.50

 • Franța - 5.00

 • Germania - 6.50

 • Portugalia - 8.00

 • Spania - 9.00

 • Olanda - 17.00

Spania caută primul trofeu după 12 ani de pauză

Cealaltă echipă cu trei titluri continentale în palmares este Spania. Ibericii au obținut primul trofeu la ediția din 1964, în care au întâlnit în finală învingătoarea din precedenta ediție, URSS.

Scorul a fost 2-1 pentru Spania, după un nou meci decis pe final. Pereda a deschis scorul în minutul 6, dar Khusainov a egalat la două minute distanță. Eroul ibericilor a fost Marcelino cu reușita din minutul 84.

Ibericii au avut de așteptat decenii bune pentru a ridica din nou trofeul continental. S-a întâmplat în 2008, în cea mai bună perioadă a fotbalului spaniol.

La ediția găzduită de Austria și Elveția, Spania a câștigat în finală cu 1-0 contra Germaniei. Fernando Torres, cu reușita din minutul 33, a făcut fericită o țară întreagă.

La patru ani distanță, Spania a reușit să își apere titlul continental. Însă de data asta a făcut-o mult mai clar decât în finala din 2008. În ultimul act, Spania a câștigat cu 4-0 contra Italiei.

Deși în faza grupelor a avut ceva emoții, Italia a ajuns în finală, dar nu a mai avut nicio șansă în fața ibericilor. Cele două echipe s-au întâlnit și în grupe, când scorul a fost 1-1, dar în finală Spania s-a impus cu 4-0 după golurile marcate de Silva, Alba, Torres și Mata.

De atunci, ibericii au fost eliminați în optimi la EURO 2016 și în semifinale la EURO 2020. Dilema multor pasionați de pariuri sportive fotbal este dacă Spania va reuși să revină la forma din perioada în care domina fotbalul continental.

Este clar una dintre favoritele de la EURO 2024 și nu ar fi exclus să ridice din nou trofeul.

Cine a câștigat ultima finală a Campionatului European?

Ultima ediție a Campionatului European a avut loc în 2021, cu numele EURO 2020. Învingătoare a fost naționala Italiei, care s-a impus oarecum surprinzător și a dat peste cap cotele la pariuri online în confruntarea cu Anglia, țara care găzduia finala.

În meciul de pe stadionul Wembley, englezii au deschis scorul în minutul 2 prin Shaw, dar Bonucci a adus egalarea. S-a intrat în prelungiri și apoi la loviturile de departajare, iar italienii au câștigat cu 3-2. Portarul Gigi Donnarumma a fost eroul italienilor.

Cele mai surprinzătoare învingătoare de la Campionatul European

În istorie au fost și echipe care au câștigat complet neașteptat Campionatul European. Prima a fost Danemarca, la ediția din 1992. Danezii nu obținuseră calificarea, dar au fost invitați să participe pentru a înlocui Iugoslavia.

Au avut doar 2 săptămâni să se pregătească de turneu, dar au avut o prestație spectaculoasă și în finală au învins Germania cu 2-0, prin golurile marcate de Jensen și Vilfort.

Ediția din 2004, găzduită de Portugalia, a oferit o altă mare surpriză. Campioană a fost Grecia lui Otto Rehhagel. Grecii au dus jocul tactic la rang de artă, iar în finală au învins țara gazdă Portugalia cu 1-0, printr-un gol marcat de Charisteas.


Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.

Credit Foto: Alamy

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.