Voleiul este un sport care a apărut la finalul secolului al XIX-lea și care este practicat în toată lumea. În țara noastră, a ajuns în anul 1920, prima dată sub denumirea de "Mingea bombă".

Sportul a fost introdus în România, la fel ca în multe alte țări, de către YMCA, o organizație a tineretului creștin american.

Astfel, printre primii practicanți ai voleiului din România au fost membrii misiunii militare americane și militarii români de la "casele ostășești". Ulterior, a fost popularizat în școli din București, Buzău, Focșani, Piatra-Neamț și Galați.

Primele competiții au început încă din anii '20, dar Federația Română de Baschet și Volei a apărut în anul 1930.

Separarea s-a produs în 1958, când Federația de Volei a devenit o structură independentă. România are o tradiție bogată în acest sport, iar principalele rezultate sunt următoarele:

MASCULIN

Jocurile Olimpice:

  • Medalie de bronz - Moscova 1980

Campionatul Mondial:

  • Medalii de argint: Franța 1956 și Cehoslovacia 1965

  • Medalii de bronz: Brazilia 1960 și URSS 1962

Campionatul European:

  • Medalie de aur: România 1963

  • Medalii de argint: România 1955 și Cehoslovacia 1958

  • Medalii de bronz: Italia 1971 și Finlanda 1977

În ultimele decenii, România a avut rezultate mai slabe, însă a fost prezentă cu echipa masculină la Europeanul din 2023 și a produs numeroase surprize la pariuri sportive, reușind să obțină calificarea în sferturile de finală.

FEMININ

Campionatul Mondial:

  • Medalie de argint - Franța 1956

  • Medalie de bronz - România 1963

Cei mai buni jucători de volei din istoria României

Gheorghe Ferariu

Este considerat cel mai bun ridicător din istoria voleiului românesc și are un palmares care vorbește de la sine.

Este de cinci ori câștigător al Cupei Campionilor Europeni, a câștigat medalia de aur la Campionatele Europene de la București (1963), este vicecampion european și mai are și două medalii de bronz la Campionatele Mondiale.

S-a născut pe 24 august 1936, iar în anii '60 a atins apogeul carierei și era considerat cel mai bun coordonator din lume. Finalul de carieră l-a prins în Italia, la Trieste.

Apoi s-a întors în țară și a devenit președintele clubului Tractorul Brașov. Fiul său i-a călcat pe urme și a devenit și el vicecampion european de juniori.

Mircea Tutovan

A strâns peste 300 de meciuri în tricoul echipei naționale, iar la nivel de club a evoluat pentru Dinamo, Șimleu Silvaniei, Elcond Zalău, Gloria Bistrița și Petro Groza.

Cu naționala României a câștigat două medalii de bronz la Campionatele Europene din 1971 și 1977.

După retragerea din cariera de jucător, a devenit antrenor. Trecut de vârsta de 70 de ani, s-a retras la țară, în județul Sălaj, la Biușa.

Horațiu Nicolau

A făcut parte din generația de aur a voleiului românesc și are un palmares impresionant.

S-a născut pe 5 iulie 1933, iar la nivel de club a evoluat pentru Rapid, o echipă care a dominat voleiul continental și național în perioada în care Nicolau a activat.

Cu naționala României are 2 medalii de argint la Campionatul Mondial și 2 de bronz în aceeași competiție.

El a câștigat și aurul european cu naționala României și mai are două medalii de argint. Nicolau a purtat și banderola de căpitan al naționalei României.

Davila Plocon

Este unul dintre cei mai mari jucători de volei din istoria Rapidului și a făcut parte din echipa de aur a giuleștenilor care domina Europa în urmă cu aproximativ 60 de ani.

A fost și component al echipei naționale și și-a câștigat respectul prin evoluțiile solide pe care le-a avut.

Iuliu Szocs

Un jucător emblematic din istoria clubului Tractorul Brașov. A făcut parte din echipa națională a României la Jocurile Olimpice din 1964.

De asemenea, a câștigat și medalia de aur la Europenele din 1963. A încetat din viață pe 29 august 1992, la vârsta de 54 de ani, în Galați.

Mihai Chezan

Născut la Gherla, în 1935, a fost jucător la CCA București și Progresul și a câștigat numeroase titluri naționale cu Rapid.

A fost component al echipei naționale și a terminat pe locul 1 la Europeanul din 1963. Alte borne importante din cariera sa sunt locul 2 de la Europeanul din 1955 și locul 3 la Mondialul din 1962.

După retragerea din activitate, a devenit antrenor și a câștigat locul 1 la Jocurile Balcanice de junioare. A fost distins cu titlul de Maestru Emerit al Sportului în anul 1966.

Constantin Chițigoi

Un nume emblematic din istoria Stelei, alături de care a disputat o finală de CEV Cup, pierdută în fața grupării Elektrotehnika Riga.

El a mai jucat anterior și la Rapid, iar ulterior a devenit antrenor al naționalei masculine de volei, între 1998 și 2001.

A fost și antrenorul echipei feminine a Rapidului, alături de care a câștigat patru titluri naționale în 1992 și 1996.

Cristina Pîrv, cea mai valoroasă jucătoare din istoria României

Cristina Pîrv este considerată cea mai valoroasă jucătoare din istoria României. A fost desemnată și cea mai bună voleibalistă din Europa. A jucat la Dinamo, cu care a câștigat două titluri interne, iar ulterior a reușit să câștige și numeroase trofee în țări cu tradiție ca Italia și Brazilia.

A mai jucat în Rusia, Franța și Argentina. După retragere, a înființat o academie de volei în Cluj-Napoca, dar și o echipă în Turda. Este una dintre cele mai respectate personalități din istoria voleiului feminin din România.

Voleiul este un sport tot mai în vogă în România, iar principalele evenimente din acest sport pot fi descoperite și în secțiunea de pariuri sportive live de la 888sport, alături de cele mai importante campionate din Europa și competițiile continentale și mondiale.


Credit Foto: Alamy

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.