Pe 19 mai, de la ora 1:00 (ora României), Oleksandr Usyk va disputa cea mai importantă partidă a anului în boxul profesionist, contra lui Tyson Fury.

Dincolo de miza sportivă, această partidă are și o miză financiară semnificativă. Din informațiile publicate de presa internațională, cei doi vor împărți o bursă de aproximativ 140-200 de milioane de euro.

Va fi, așadar, o luptă extraordinară, mai ales că tensiunea a devenit și mai mare după accidentarea lui Fury, care a dus la amânarea partidei pentru luna mai. Pugilistul britanic și-a reluat antrenamentele și vrea să pună mâna pe bani, în timp ce Usyk este convins că îl va înfrânge pe Fury.

Putem vedea însă că șansele lui Usyk au crescut după accidentarea lui Fury, iar cota sa la pariuri sportive este mai mică decât acum câteva luni.

Dar Fury se menține un ușor avantaj, fiind așteptat un duel echilibrat. La pariuri box acel 888sport, cota lui Usyk la victorie este 2.00, în timp ce cea a lui Fury este 1.90. Egalul are cota 17.00.

În plus, pugiliștii vor primi bani și dacă lupta nu va avea loc. Turki Alalshikh, președintele Autorității Generale pentru Distracție din Arabia Saudită, a menționat că pugilistul care se va retrage va trebui să-i plătească celuilalt sportiv în jur de 11.7 milioane de euro despăgubiri.

Chiar dacă informațiile legate de burse diferă de la o sursă la alta, Oleksandr Usyk ar putea primi între 80 și 100 de milioane de euro în cazul în care îl va învinge pe Tyson Fury și dacă evenimentul va avea un succes major în privința vânzărilor PPV.

Ce avere are Oleksandr Usyk

Conform GiveMeSport.com, averea netă a lui Oleksandr Usyk este estimată în 2024 la 50 de milioane de euro.

Cea mai mare parte din această sumă a fost obținută după revanșa pe care a avut-o contra lui Anthony Joshua. Ce-i drept, Usyk a avut o ascensiune fulminantă, iar nivelul burselor sale a crescut rapid.

La ascensiunea sa a contribuit masiv victoria pe care a obținut-o în 2020 contra lui Derek Chisora, în urma căreia a câștigat titlul WBO Inter-Continental la categoria grea. Pentru această victorie, el a câștigat 2 milioane de dolari.

Dincolo de asta, a reușit să intre în "liga greilor" din punct de vedere financiar. Asta deoarece, de atunci, sumele pentru care a luptat au fost din alta galaxie. Pentru victoria din septembrie 2021 contra lui Anthony Joshua a încasat nu mai puțin de 20 de milioane de euro.

Iar revanșa contra lui Joshua din august 2022, pe care a câștigat-o în Arabia Saudită, i-a adus nu mai puțin de 75 de milioane de euro, cel mai mare premiu al carierei, cu mențiunea că suma a fost impozitată.

De atunci, el a mai luptat în august 2023 contra lui Daniel Dubois în Polonia, gală în urma căreia s-a ales cu 6 milioane de dolari. Toate sumele sunt impozitabile.

Pentru a vedea mai clar cum a evoluat cariera lui Usyk, putem observa că în 2017, când l-a întâlnit pe Marco Huck, a câștigat 70 de mii de dolari. Iar un an mai târziu, când a luptat cu Murat Gassiev, a încasat 400 de mii de dolari.

Ce sponsori are Oleksandr Usyk

Fiind unul dintre cei mai în vogă pugiliști ai momentului, Oleksandr Usyk are mare priză și la sponsori.

Companii de echipament sportiv îi oferă în jur de 20 de milioane de dolari (pe mai mulți ani), în timp ce alte firme îl sponsorizează.

El are un contract de durată cu Technocom, cel mai important operator de telecomunicații din Ucraina.

De asemenea, un alt contract de durată îl are cu Rival Boxing Gear, un nume important din domeniu. Iar recent Usyk și-a prelungit și contractul cu compania Venom.

El a ales să doneze o bună parte din câștigurile sale în scopuri caritabile, motiv pentru care se bucură de o imagine foarte bună.

Partida cu Tyson Fury, cea mai importantă a carierei pentru pugilistul ucrainean

Pentru Oleksandr Usyk urmează partida pe care o va disputa contra lui Tyson Fury, pe 19 mai de la ora 1:00 (ora României).

Este cea mai importantă gală în care ucraineanul va boxa, având în vedere că miza este colosală. Dincolo de aspectul financiar, câștigătorul va deține centurile unificate la categoria grea.

Usyk își pune în joc centurile WBA, IBF și WBO, în timp ce Fury are centura WBC. Ultimul pugilist care a reușit această performanță a fost Lennox Lewis, în 1999 și 2000.

Prezentarea pe scurt a lui Oleksandr Usyk

  • Vârsta: 36 de ani

  • Înălțime: 1.91 metri

  • Bilanț: 21 de victorii (14 prin KO), 0 înfrângeri

Interesant este că în contractul semnat între cele două părți este prevăzută o clauză conform căreia, indiferent de rezultat, până la finalul lui 2024 ar trebui organizată și revanșa. Totuși, echipa lui Usyk consideră că aceasta are șanse mici să aibă loc.

"Teoretic, revanșa ar trebui să se întâmple până la finalul lui 2024. Totuși, știm că Tyson nu este cel mai bun pugilist când vine vorba despre revanșe. După ce va pierde cu Usyk în partida din luna mai nu ai cum să știi cum va reacționa. De fapt, nu am nicio garanție că prima luptă va avea loc. Omul s-a retras deja de patru ori până acum.

"Am decis să punem punct tuturor ironiilor la adresa lui Fury pentru a-i mări încrederea. Așa că, dacă putem face orice altceva pentru a-l ajuta pe Fury să lupte contra lui Usyk, o vom face", a spus promotorul lui Usyk, Alex Krassyuk, într-o declarație ce pare a fi o componentă a războiului psihologic ce apare înaintea fiecărei gale majore din box.

Totuși, Fury a dat asigurări că va fi pregătit în luna mai, mai ales că recuperarea după accidentarea gravă pe care a avut-o se derulează foarte bine.

Pugilistul britanic este convins că va obține o victorie lejeră și se pregătește de un duel cu Anthony Joshua, după cum chiar el a declarat. Totuși, multe răspunsuri le vom afla abia la gala din luna mai. Cote fury vs usyk la 888sport!

Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.


Credit Foto: Alamy

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.