Boxul este unul dintre cele mai spectaculoase sporturi din lume, iar în prezent pugiliștii luptă în ring și pentru burse ce trec de 100 de milioane de dolari. Nu întotdeauna favoriții ies însă învingători în ring, motiv pentru care în ultimele decenii s-au văzut câteva surprize colosale.

Pe câteva dintre cele mai mari le poți descoperi în acest articol, iar poate rezultatele pe care le vom evidenția îți vor demonstra că nu întotdeauna merită să joci doar pe favoriți la pariuri box, ci și pe sportivii mai slab cotați, dacă aceștia sunt în formă și au argumentele necesare pentru a se impune.

În box este greu să rămâi invincibil, iar asta au simțit-o pe propria piele și nume ca Mike Tyson, Sonny Liston, Lennox Lewis ori Muhammad Ali. Așadar, te invităm să descoperi care sunt cele mai mari surprize din istoria boxului.

  • Eșecul lui Mike Tyson in fata lui Buster Douglas din 1990

  • Victoria lui Cassius Clay (Muhammad Ali) contra lui Sonny Liston din 1964

  • Victoria lui Evander Holyfield contra lui Mike Tyson din 1996

  • Victoria lui Hasim Rahman contra lui Lennox Lewis din 2001

  • Victoria lui Leon Spinks contra lui Muhammad Ali din 1978

  • Victoria lui James Braddock contra lui Max Bear in 1935

  • Victoria lui Muhammad Ali contra lui George Foreman din 1974

Eșecul lui Mike Tyson în fața lui Buster Douglas din 1990

Pe 11 februarie 1990, James "Buster" Douglas a reușit ceea ce părea imposibil la acel moment, să-l învingă pe Mike Tyson.

Acesta era într-o formă extraordinară și începea partida cu 37 de victorii (33 prin KO) și nicio înfrângere. A intrat în ring din postura de campion incontestabil la categoria grea.

L-a avut în față pe Buster Douglas, care a dat dovadă de rezistență și determinare contra lui Iron Mike și l-a terorizat pur și simplu. Iar în runda a 10-a a reușit să câștige meciul prin KO.

Iron Mike a părut că a tratat cu superficialitate această partidă și nu a știut ce-l așteaptă. În schimb, această victorie l-a dus pe Douglas la un nou nivel.

Mike Tyson nu a acceptat prea bine eșecul și a susținut că rezultatul a fost aranjat de promotorul Don King cu ajutorul arbitrilor.

Victoria lui Cassius Clay (Muhammad Ali) contra lui Sonny Liston din 1964

După această luptă, omenirea avea să-l cunoască pe cel care ulterior și-a schimbat numele din Cassius Clay în Muhammad Ali.

La momentul confruntării, Sonny Liston era un pugilist de top, în timp ce Ali era un tânăr dornic de afirmare, considerat necopt de unii.

Ali și-a folosit însă stilul inteligent de a lovi combinat cu jocul perfect de picioare și a contracarat toate loviturile lui Liston.

A fost prima centură importantă câștigată de Ali, un succes care i-a deschis drumul către rezultate uimitoare în anii ce au urmat.

Victoria lui Evander Holyfield contra lui Mike Tyson din 1996

Evander Holyfield pornea de departe ca outsider în confruntarea cu Mike Tyson, care avea o cotă impresionantă în anul 1996.

Totuși, strategia perfectă implementată de Holyfield l-a împiedicat pe Tyson să trimită loviturile dorite și a dus la una dintre cele mai mari surprize din istoria boxului.

În plus, cu o serie de lovituri din runda a 11-a, Holyfield l-a trimis pe Tyson la podea. Holyfield a fost astfel declarat câștigător prin TKO.

Tyson nu a uitat acest moment, iar la revanșa dintre cei doi l-a mușcat de ureche pe Evander Holyfield, un moment șocant din istoria boxului.

Victoria lui Hasim Rahman contra lui Lennox Lewis din 2001

Un șoc major la pariuri sportive s-a produs în 2001, când Hasim Rahman a venit parcă de nicăieri și l-a învins pe Lennox Lewis.

Totuși, o lovitură puternică de dreapta trimisă de Rahman în figura lui Lewis l-a ajutat pe acesta să devină campion mondial la categoria grea prin KO.

Lennox Lewis era într-o formă maximă și a fost ultimul campion incontestabil la categoria grea, în 2000.

Ulterior, el avea să-și ia revanșa în fața lui Rahman și și-a recâștigat centura mondială la categoria grea, tot printr-un KO.

Victoria lui Leon Spinks contra lui Muhammad Ali din 1978

Leon Spinks era un pugilist puțin spre deloc cunoscut în 1978 când l-a întâlnit pe Muhammad Ali. Avea doar 6 partide, cu un bilanț de 5 victorii și 1 eșec.

Ali era cu gândul la retragerea din box, dar puțini așteptau un deznodământ atât de crunt pentru el în această confruntare. Spinks s-a folosit de energie și agresivitate împotriva veteranului Ali și s-a impus după cele 15 runde.

Aceasta a fost doar a treia înfrângere din cariera lui Ali. Totuși, Ali nu a dorit să lase lucrurile nerezolvate și și-a luat revanșa ulterior.

Victoria lui James Braddock contra lui Max Bear în 1935

Ajungem în vremurile de început ale boxului și descoperim povestea demnă de "Cenușăreasa" a lui James Braddock. Înainte de a se întoarce în box, Braddock a avut mari dificultăți financiare, dar și în viața personală.

Pierduse 14 din ultimele 30 de lupte înainte să-l învingă pe Bear, un pugilist de un calibru diferit. Deși a fost lovit puternic, Braddock a reușit să pareze aproape tot.

Ulterior a obținut victoria și a câștigat titlul la categoria grea. El a fost considerat apoi un exemplu pozitiv și modelul său a fost urmat și de alți pugiliști.

Victoria lui Muhammad Ali contra lui George Foreman din 1974

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute lupte din istoria boxului, iar Ali a fost aproape de perfecțiune.

Gala s-a numit "Rumble in the Jungle", iar Ali a rezistat cu brio contra loviturilor puternice trimise de George Foreman, care era neînvins la acel moment, după 40 de partide.

După această victorie, Muhammad Ali s-a autoproclamat cel mai bun pugilist al tuturor timpurilor.

Cine va pierde în Tyson Fury vs Oleksandr Usyk

Dacă tot ți-am captat atenția cu acest articol despre box, îți amintim că pe 18 mai va avea loc super confruntarea dintre Tyson Fury și Oleksandr Usyk, în care va fi stabilit campionul absolut la categoria grea.

Se întâlnesc doi pugiliști neînvinși. Fury are un bilanț de 34 de victorii (24 prin KO) și 1 remiză, în timp ce Usyk a obținut până acum 21 de victorii (14 prin KO).

Oricare ar fi rezultatul nu poate fi considerat o surpriză, iar echilibrul este evidențiat și din pagina de cote Fury Usyk de pe 888sport. Aici, Fury are 1.95 să câștige, iar Usyk are 1.90. Egalul are cotă 15.00.


Cotele publicate în acest material pot suferi modificări în orice moment.

Credit Foto: Alamy

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.