Anthony Joshua și Francis Ngannou se vor lupta în Arabia Saudită, pe 8 martie, în una dintre cele mai așteptate partide de box din acest an. Cei doi sunt printre cei mai în vogă pugiliști și se anunță un spectacol de excepție.

Arabii investesc tot mai mult în gale de top, iar lupta dintre Joshua și Ngannou este un punct de referință în acest an.

Ngannou vine după o partidă spectaculoasă pe care a avut-o cu Tyson Fury și, deși a pierdut, a arătat tuturor că se poate descurca și în ring, mulți fiind de părere că ar fi meritat victoria. Fostul campion din UFC are acum o nouă provocare, în condițiile în care Anthony Joshua are și el o cotă bună.

WBC l-a numit deja pe Ngannou în top 10 contenderi la centura mondială, iar dacă îl va învinge pe Joshua ar putea deveni challenger la o centură profesionistă în doar două meciuri. O astfel de realizare ar fi rară în istoria boxului.

Până acum, doar ucraineanul Vasiliy Lomachenko a mai reușit să boxeze pentru titlul mondial WBO la al doilea meci al carierei, însă a fost învins la decizie împărțită de Orlando Salido.

Apoi, la a treia luptă din carieră, Lomachenko s-a impus și a câștigat titlul WBO la feather după ce l-a învins pe Gary Russell prin decizie majoritară.

Anthony Joshua ar fi trebuit să lupte cu Deontay Wilder

Inițial, Anthony Joshua trebuia să lupte în primăvara acestui an cu Deontay Wilder, însă lupta nu se va mai disputa deoarece acesta a pierdut cu Joseph Parker la finalul anului trecut.

Dacă Francis Ngannou are până acum o singură partidă în boxul profesionist, cea pierdută cu Tyson Fury, și este recunoscut mai degrabă pentru activitatea din UFC, Joshua are un palmares mult mai bogat în box.

El are în total 30 de partide în boxul profesionist, dintre care a câștigat 27 (24 prin KO) și a suferit 3 înfrângeri. Ultima luptă a disputat-o pe 23 decembrie, când s-a impus tot în Kingdom Arena din Riad (Arabia Saudită) împotriva lui Otto Wallin.

Se poate spune așadar că ambii pugiliști sunt obișnuiți cu arena și atmosfera din Arabia Saudită. În carieră, Joshua a fost învins de trei ori.

Prima dată s-a întâmplat în 2019, când a cedat contra lui Andy Ruiz Jr. și a pierdut titlurile WBA (Super), IBF, WBO și IBO la categoria grea, pe care avea să le recupereze câteva luni mai târziu în revanșa din Arabia Saudită.

Apoi au urmat două înfrângeri, în 2021 și 2022, contra lui Oleksandr Usyk.

Ce spun cei doi pugiliști despre lupta de pe 8 martie

 • Anthony Joshua: "Mă aștept la o întâlnire explozivă contra lui Ngannou. Are două brațe puternice, dar gândește diferit față de toți ceilalți pugiliști. Totuși, am mai văzut mulți oameni ca el înainte. Am efectuat un cantonament intens, dar mă aștept la o partidă explozivă. Putem face schimb de lovituri și cu siguranță va fi o luptă bună pentru cei care o vor privi.”

 • Francis Ngannou: "Tyson Fury a arătat că este foarte rezistent și l-am văzut ridicându-se după ce a fost doborât, cum puțini credeau. Am o îndoială că Joshua va reuși să facă același lucru. Am cerut această luptă cu Joshua. L-am văzut cum se luptă și apoi am postat un tweet imediat. De ce? Pentru că era o oportunitate. Știam că trebuia să se lupte cu Deontay Wilder și am văzut oportunitatea. Este al doilea meu meci de box și lupt cu unul dintre cei mai buni, unul dintre primii trei."

Anthony Joshua e clar favorit

În oferta de pariuri sportive de pe 888sport ai numeroase opțiuni pentru gala programată pe 8 martie.

Confruntarea dintre Joshua și Ngannou ține capul de afiș, iar bookmakerii au stabilit un favorit clar. Anthony Joshua are o cotă infimă, deși Ngannou a arătat bine contra lui Tyson Fury. Cotele sunt următoarele:

 • Anthony Joshua - cota 1.22

 • Egal - cota 23.00 

 • Francis Ngannou - cota 4.30

Cotele pentru metoda victoriei:

 • Anthony Joshua prin KO, TKO, DQ sau Decizie tehnică - cota 1.50 

 • Anthony Joshua la puncte -  cota 4.75 

 • Francis Ngannou prin KO, TKO, DQ sau Decizie tehnică - cota 5.00 

 • Francis Ngannou la puncte - cota 15.00 

 • Egalitate - cota 23.00

Mai mult, bookmakerii anticipează că lupta nu va ajunge la final și oferă doar cota 1.20 pentru această selecție. Cei care cred că se va ajunge la final primesc cota 3.90.

Învingătorul ar putea avea parte de o nouă gală de top

Potrivit renumitului promotor Eddie Hearn, învingătorul dintre Joshua și Ngannou se va lupta în următoarea gală cu câștigătorul dintre Tyson Fury și Oleksandr Usyk. Aceștia trebuiau să se lupte în luna februarie, dar după accidentarea lui Fury partida a fost amânată pentru data de 18 mai.

Decizia de a programa o astfel de gală viitoare i-a aparținut lui Turki Alalshikh, președintele Autorității Generale pentru Divertisment din Arabia Saudită. "Excelența sa a spus că învingătorul din această luptă se va confrunta cu câștigătorul de la Fury - Usyk. Este o șansă de vis pentru noi pentru că ne doream acest lucru de foarte mult timp. Anthony Joshua îl va învinge pe Francis Ngannou, iar apoi îl va învinge și pe câștigătorul de la Fury - Usyk și va deveni campionul mondial incontestabil la categoria grea", a afirmat promotorul Eddie Hearn pentru MMA Hour.

De ce are loc gala vineri?

Suntem obișnuiți ca marile gale din boxul profesionist să aibă loc sâmbătă. Mai ales când e vorba de nume atât de cunoscute, în mod normal ar fi trebuit ca gala să aibă loc sâmbătă. Totuși, ținând cont că în acel weekend este programat și Marele Premiu al Arabiei Saudite la Formula 1, organizatorii au decis să programeze gala vineri seara, în așa fel încât cele două să nu se suprapună, iar interesul va fi ridicat. Unii norocoși vor merge în Arabia Saudită atât pentru gala de box cât și pentru evenimentul din Formula 1.

Celelalte lupte programate în această gală:

 • Rey Vargas vs. Nick Ball 

 • Israil Madrimov vs. Magomed Kurbanov 

 • Zhilei Zhang vs. Joseph Parker 

 • Mark Chamberlain vs. Gavin Gwynne 

 • Andrii Novytskyi vs. Juan Torres


Credit Foto: Alamy

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.