Boxul este unul dintre cele mai vechi sporturi din lume, în timp ce galele MMA câștigă tot mai multă popularitate în ultimul deceniu.

În special prin divizia UFC, în care se află câțiva sportivi de top ce au contribuit la ascensiunea fulminantă.

Între cele două discipline sportive există câteva asemănări, dar și multe diferențe. Este cunoscut cazul lui Francis Ngannou, care a trecut la boxul profesionist după o carieră strălucitoare în UFC.

Însă, în același timp, sunt și mulți pugiliști care au făcut trecerea către UFC. Așadar, bazele acumulate în fiecare sport sunt un punct bun de pornire pentru a face o tranziție între ele.

Dar care sunt diferențele dintre box și UFC?

Având în vedere că boxul este sportul mai cunoscut, o să începem cu prezentarea acestui sport.

În box, doi pugiliști pătrund în ring, unde au voie să-și lovească adversarul cu pumnul strâns în zona capului și a corpului, dar nu sub centură.

Pugiliștilor le sunt interzise următoarele lucruri:

 • Să lovească sub centură

 • Să lovească adversarul dacă este căzut

 • Să lovească adversarul după ce arbitrul a strigat Stop

 • Să folosească pentru lovituri capul, genunchii ori coatele

 • Să se țină de corzi ori să-și facă avânt cu ajutorul lor

 • Să vorbească în timpul luptei

Partidele de box de top durează în general 12 reprize de câte 3 minute sau până când un adversar este făcut KO și renunță. În schimb, la MMA luptele durează în general cinci runde de câte 5 minute.

În partidele de box se folosesc întotdeauna mănuși. În schimb, în UFC se folosesc mănuși mai mici pentru lupte care au loc în interiorul octagonului ori într-o cușcă. Totuși, degetele rămân libere în cazul mănușilor folosite în UFC.

Dar cea mai mare diferență dintre box și UFC este legată de loviturile permise. În UFC sunt incorporate o multitudine de stiluri și tehnici de luptă, printre care cele mai importante sunt cele din lupte, Muay Thai, jiu-jitsu brazilian, kickboxing și box.

Așadar, arsenalul pe care sportivii îl au la dispoziție este considerabil mai mare, iar sportivii au posibilitatea să lovească și în alte zone ale corpului, ba chiar să-și țină adversarii la podea. Lor le este permis să îi lovească și să îi țină și când sunt căzuți.

Floyd Mayweather Jr. vs Conor McGregor, o luptă care a iscat multe orgolii

Pe măsură ce luptele MMA câștigau popularitate, oamenii și-au pus tot mai multe întrebări. Cine sunt mai buni, pugiliștii sau luptătorii MMA? Care sport este mai spectaculos? MMA sau boxul?

Iar de aici până la lupte spectaculoase nu a mai fost mult. Embleme ale celor două discipline sportive au pus la cale gale. Iar cea mai cunoscută luptă este cea dintre Floyd Mayweather Jr. și Conor McGregor.

Cei doi s-au luptat într-o gală de box profesionist ce a avut loc în 2017. Mayweather s-a impus prin TKO în runda a zecea, după ce a dominat lupta.

În urma acestei lupte, Mayweather a câștigat în jur de 280 de milioane de dolari, în timp ce McGregor s-a ales cu 130 de milioane de dolari.

De asemenea, lupta a doborât numeroase recorduri printre cei care joacă la pariuri box, având în vedere că orgoliile au fost mari și s-au mizat sume colosale.

Conor McGregor, cel mai cunoscut luptător UFC din istorie

Conor McGregor se poate mândri cu faptul că este cel mai cunoscut luptător din istorie. El a pătruns în universul UFC în 2013 și a avut o ascensiune fulminantă.

Rezultatele bune pe care le-a obținut l-au transformat în unul dintre favoriții la pariuri sportive în galele la care lua parte. El a devenit în 2016 primul luptător care a deținut titluri UFC în două divizii de greutate simultan.

Pe lângă McGregor, la popularitatea UFC au mai contribuit și nume ca Anderson Silva, Randy Couture, Chuck Liddell, Ronda Rousey, Lyoto Machida, George St. Pierre, Khabib Nurmagomedov și Jon Jones.

Boxul ne-a oferit lupte epice în istorie

Există dovezi că boxul era practicat încă din Grecia Antică, iar în anul 688 înainte de Hristos a fost ales ca sport olimpic.

Însă o formă mai apropiată de cea din zilele noastre datează din 1867, când au fost stabilite "Regulile Queensbury". Ca o comparație, sporturile MMA au început să apară abia după anii 1800.

Printre pugiliștii care au marcat istoria boxului se află Joe Louis, Sugar Ray Robinson și Muhammad Ali, sportivi care au oferit câteva lupte epice în perioada lor.

Mai în actualitate, nume ca Mike Tyson, Sugar Ray Leonard, Oscar De La Hoya, Manny Pacquaio și Floyd Mayweather Jr. au avut rezultate considerabile.

România a avut și ea rezultate considerabile în boxul profesionist. Chiar dacă nu au fost la categoria grea, nume precum Mihai Leu, Leonard Doroftei, Lucian Bute și Adrian Diaconu au făcut spectacol în ring și au produs multă emoție printre români.

Iar al cincilea roman campion mondial în boxul profesionist este Flavius Biea.

Tyson Fury - Oleksandr Usyk, următoarea mare gală a anului în boxul profesionist

Galele de top îndreaptă atenția a milioane de oameni către boxul profesionist. Iar următoarea gală așteptată cu mare interes este cea dintre Tyson Fury și Oleksandr Usyk. După ce a fost amânată, aceasta va avea loc în cele din urmă pe 18 mai, la Riad, în Arabia Saudită.

Miza este uriașă: învingătorul va deține centurile unificate la categoria grea. O performanță rară în boxul profesionist, pe care ultimul pugilist ce a reușit-o a fost Lennox Lewis, în 2000.

E de așteptat o gală echilibrată, lucru ce se poate observa și dacă ne uităm pe cote Fury Usyk din secțiunea de pariuri box de la 888sport. Fury are cota 1.95 să câștige, în timp ce Usyk are cota 1.90. O remiză are cota 15.00. Alte pariuri pe care le poți efectua la 888sport:

 • Tyson Fury să câștige la puncte - 2.87

 • Oleksandr Usyk să câștige la puncte - 2.62

 • Tyson Fury să câștige prin KO/TKO/DQ/Decizie tehnică - 4.60

 • Oleksandr Usyk să câștige prin KO/TKO/DQ/Decizie tehnică - 4.90

 • Lupta să ajungă la final - 1.44

 • Lupta să nu ajungă la final - 2.60


Cotele publicate în acest material pot suferi modificări în orice moment.

Credit Foto: Alamy

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.