Doar cei mai buni piloți de pe planetă ajung la Formula 1. Odată ce ajung în vârful sportului cu motor, șoferii nu au nevoie doar de abilități pentru a deveni câștigători ai cursei, au nevoie de noroc și au nevoie de o mașină grozavă.

Oportunitățile contează deasemenea, iar acest lucru este deosebit de vizibil în ultimii ani.

Oricât de bun ar fi un pilot, ceea ce poate realiza este controlat (în grade diferite) de echipa în care se află. Lewis Hamilton nu ar fi de șase ori campion mondial fără Mercedes.

Ca atare, mulți piloți minunați de Formula 1 nu câștigă niciodată o cursă. De-a lungul istoriei sportului, au existat mulți  piloți de calitate superioară care nu au urcat niciodată pe podium.

Iată câțiva dintre cei mai buni piloți de F1 care nu au câștigat niciodată o cursă...

Martin Brundle

Fiecare fan de Formula 1 îl cunoaște și îl iubește pe Martin Brundle, prezentatorul, comentatorul, omul care este omniprezent  în ziua cursei.

Brundle a fost o parte importantă a mediatizării Formula 1 de la retragerea sa din sport, dar este ușor să uiți ce pilot talentat a fost.

Brundle și-a făcut numele duelându-se cu Ayrton Senna în Formula Trei. A fost o luptă pentru titlu spectaculoasă, una pe care Senna a câștigat-o în cele din urmă, dar care a arătat abilitățile lui Brundle în timp ce s-a confruntat cu unul dintre cei mai mari piloți din toate timpurile.

Începutul  carierei sale în F1 în 1984 a fost întrerupt  după un grav accident din Dallas, în urma căruia Brundle și-a rupt gleznele și picioarele, încheiendu-și sezonul.

Victoria de la Le Mans din 1990 a fost senzațională , jucând un rol important în mutarea sa din 1992 la Benneton alături de Michael Schumacher.

Brundle s-a ținut aproape de Schumacher, fără să se teamă să-l concureze ”roată la roată”.

Performanțele sale împotriva a doi piloți cu cele mai multe victorii în Grand Prix , Schumacher și Senna, au arătat cât de capabil era. 

Cariera lui Brundle poate fi numită -o carieră a ”ceea ce ar fi putut fi”, Brundle  concurând în 158 de Grand Prix-uri, acumulând nouă podiumuri , 98 de puncte și concurând pentru opt echipe diferite.

Nick Heidfeld

Ajuns în Formula 1, ca pilot de teste la McLaren , cu un record de succes la nivel de juniori, Nick Heidfeld a fost în curând promovat la Sauber alături de tânărul Kimi Raikkonen.

El l-a întrecut pe finlandez în anul de debut 2001, dar Raikkonen a obținut postul la McLaren.

Heidfeld a continuat să piloteze bine pentru Sauber și apoi pentru Jordan, înainte de a se alătura lui Williams în 2005. A câștigat locul al doilea la Monaco și Nurburgring înainte de a reveni la Sauber.

Heidfeld a avut o șansă reală la victorie, dar totusi coechipierul său Robert Kubica a fost cel care a urcat pe primul loc pe podium, Heidfield aducând puncte echipei de pe locul doi al podiumului in Canada.

La începutul deceniului, fiind abandonat de Sauber în 2009, înainte de o scurtă întoarcere și de o perioadă la Renault a început declinul carierei sale.

Niciodată un favorit la pariurile F1, Heidfeld a avut oportunități de a câștiga și ar fi putut avea o carieră foarte diferită dacă ar fi ocupat locul la McLaren în fața lui Raikkonen.

Nico Hulkenberg

Deținătorul recordului pentru cele mai multe starturi fără podium, deși unii ar putea argumenta că este puțin prematur  să fie pe această listă , este Nico Hulkenberg.

În ciuda faptului că a fost lăsat să plece de Renault și înlocuit de Esteban Ocon pentru 2020, Hulkenberg a concurat, înlocuindu-l pe Sergio Perez și impresionând în Racing Point. Cariera lui în F1 pare să nu se încheie încă.

În 178 de starturi, Hulkenberg a avut ocaziile sale la podium (sau poate chiar la victorie), dar recordul menționat mai sus este puțin nedrept.

A concurat într-o perioadă de echipe dominante, începând cu Red Bull și apoi Mercedes, iar germanul a fost rareori într-o mașină cu potențial de a lua puncte majore, cu atât mai puțin să câștige.

O cursă care se prăbușește în haos ,a fost întotdeauna cea mai bună șansă a lui. Concurând pentru Williams, Sauber, Force India (două perioade) și Renault, Hulkenberg a fost un pilot de încredere și puternic.

Succesul său imediat din Formula 2 , a arătat faptul că Hulkenberg  este un pilot cu reale calități, a cărui cariera trebuie încă urmărită.

Jean Behra

Concurând în anii 1950, Jean Behra avea toate calitățile necesare unui campion mondial.

A devenit vedetă națională în Franța după o victorie în afara campionatului de la Reims, concurând pentru Gordini în 1952, dar anii care au urmat au fost afectați de probleme de fiabilitate. Behra a devenit iritat și a plecat spre Maserati.

Au urmat și alte victorii în afara campionatului, deși primul său an cu echipa italiană (1955) i-a avut în competiție cu imbatabilul Mercedes W196, probabil cea mai mare mașină din istoria acestui sport. 

Juan Manuel Fangio și Stirling Moss s-au alăturat lui Behra la Maserati în 1956, după plecarea Silver Arrows din Formula 1. In anii urmatori Behra a urcat pe podium, rareori  concurând pentru primul loc.

A urmat o scurtă perioadă cu Owen Racing, înainte de o perioadă și mai scurtă la Ferrari, care a fost întreruptă după ce francezul și-a lovit managerul echipei.

Behra a fost ucis în mod tragic într-o cursă de mașini sport la Berlin, la câteva săptămâni după ce a părăsit Formula 1. Decesul său a făcut Franța să aștepte până în anii 1980 pentru a fi în fruntea lumii la Formula 1.

Chris Amon

O carieră plină de ghinion.Chris Amon nu a fost întotdeauna de acord să fie considerat ghinionist (întrucât a trăit cea mai periculoasă epocă a Formulei 1), dar viața sa în curse a fost una plină de ratari.

Mulți, inclusiv Jim Clark, îl consideră pe Amon unul dintre cei mai talentați șoferi care au trăit vreodată.

Efortul său de a câștiga cursa de la Le Mans din 1966 a deschis ușa unei cariere în F1.Stilul de a conduce a lui Amon  l-a impresionat pe Enzo Ferrari, iar în sezonul următor a fost pilot al Scuderiei .

Primul său sezon a început cu o tragedie, când coechipierul său Lorenzo Bandini a murit, Amon devenind pilot princiapal al echipei.

Au urmat curse în care a terminat pe podium, dar defecțiunea motorului din America a furat victoria primei sale curse.
La campionatul mondial din 1968, o serie de probleme de fiabilitate l-au oprit pe Amon să câștige curse.

Trei ani mai târziu, speranțele sale de a câștiga Marele Premiu al Italiei au fost distruse  atunci când și-a scos din neatenție toată viziera în loc de o bandă , terminand  pe locul șase deși plecase din pole position.

O înțepătură în timp ce conducea în Franța sezonul următor a însemnat încă o ocazie ratată.

Cele 11 podiumuri ale lui Amon în 96 de starturi sunt înșelătoare pentru talentul pe care îl deținea. A condus peste 180 de tururi de-a lungul carierei sale, iar stilul său agresiv de a conduce l-a clasat in pole position de cinci ori.

Cu puțin mai mult noroc, el va fi considerat printre cei mai mari piloți de curse de până acum.


Publicat prima dată: 14 decembrie 2022

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.