Fotbalul pe plaiuri mioritice are o istorie de peste 100 de ani. Totul a început cu un meci care s-a disputat în 1907 între muncitori englezi și germani.

Aceștia au înființat în 1909 „Asociația cluburilor de foot-ball din România”, o organizație al cărei act fondator a fost scris în engleză, germană și română.

See last statistics on FCSB vs Rapid

 
FCSB
Rapid
  HOME AWAY ALL HOME AWAY ALL
Games Played 13 12 25 13 13 26
Wins 8 8 16 8 5 13
Draws 3 3 6 2 7 9
Loss 2 1 3 3 1 4
Goals For 22 25 47 28 17 45
Goals Against 10 11 21 17 10 27

*Stats based on last and current season; Subject to current changes.

Tot aceștia au disputat un meci la Constantinopol, sub numele România. Adversari le-au fost alți germani și englezi care au reprezentat Turcia.

În acele vremuri au apărut și unele dintre echipele românești emblematice: Olimpia București, CA Oradea și Chinezul Timișoara (1910), AMFA Arad (1911), Venus București și Prahova Ploiești (1915), Sportul Studențesc București (1916).

Fotbalul din Banat și Transilvania era mai evoluat, deoarece echipele funcționau pe lângă fabrici recunoscute.

S-au scris multe povești frumoase pe dreptunghiul verde, dar noi ne vom îndrepta atenția asupra echipelor de tradiție care au reușit să se mențină în sportul de performanță până astăzi.

Fotbal Club Steaua București (FCSB) – cea mai titrată echipă din România

FCSB este cel mai iubit club de fotbal din România. Până în 2017, el a activat sub denumirea Steaua București. Numărul mare de suporteri și palmaresul acestei formații o consacră drept cea mai de succes echipă din fotbalul românesc. 

Sub titulatura FCSB sau Steaua București, acest club a reușit să cucerească de 26 de ori titlul, de 23 de ori Cupa României, de 6 ori Supercupa României și de două ori Cupa Ligii. Ultimul titlu de campioană a fost cucerit în 2015.

De atunci, deși a fost mereu printre favorite, FCSB nu a mai reușit să termine pe primul loc. Unul dintre cele mai mari cluburi din România, FCSB este și în viitorul sezon una dintre favoritele Ligii 1, primind cote castigare liga 1 a 3.50 la pariuri sportive fotbal pentru un nou titlu. 

Clubul a fost înființat pe 7 iunie 1947 ca Asociația Sportivă a Armatei București. Puternic susținut de regimul comunist, el a fost impus în prima ligă de fotbal prin excluderea echipei Carmen București.

Sub diverse nume, CCA, CSA, FC Steaua București, Steaua sau FCSB, clubul a activat fără întrerupere în prima ligă valorică. 

Cea mai prolifică perioadă din existența acestuia este reprezentată de anii 1980. Condusă de pe bancă de Emerich Jenei și Anghel Iordănescu, echipa a reușit să câștige numeroase trofee, printre care și Cupa Campionilor Europeni (actuala Champions League) în 1986.

Pe Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla, campioana României a ținut piept puternicei echipe a Barcelonei și a câștigat la loviturile de departajare (portarul Helmut Duckadam a apărat toate cele 4 penalty-uri executate de spanioli).

Un an mai târziu, Steaua a câștigat Supercupa Europei după 1-0 cu Dinamo Kiev. Performanțele nu au fost întâmplătoare, în 1989 echipa reușind să ajungă din nou în finala Cupei Campionilor Europeni.

De această dată a trebuit să recunoască superioritatea unui Milan în care strălucea tripleta olandeză Gullit – Rijkaard – van Basten, dar și Maldini, Baresi, Costacurta, Donadoni sau Carlo Ancelotti.

În 1998, secția de fotbal s-a separat de CSA  sub numele de FC Steaua București. Din 2003 clubul de fotbal a devenit o societate publică. În urma unor procese intentate de armată, plamaresul echipei a fost împărțit între Clubul Sportiv al Armatei și echipa care a continuat în Liga 1.

Din 2017 aceasta a fost nevoită să își schimbe denumirea în FCSB, iar Armata a înființat CSA Steaua București, un club departamental care activează în a doua ligă.

În ciuda disensiunilor apărute, echipa de fotbal a continuat să obțină rezultate. Pe lângă trofeele interne, a disputat și o semifinală de Europa League în 2006, după un sfert euro-fantastic cu o altă echipă românească, Rapid București.

Dinamo București – primul fenomen socios din România

Performanțele obținute de Steaua București nu ar fi fost posibile dacă nu ar fi existat Dinamo București, clubul Ministerului de Interne.

Rivalitatea dintre cele două echipe a animat campionatul României, dar a avut ca rezultat și performanțe excelente la nivel de competiții europene și ale echipei naționale. 

Dinamo București a fost răspunsul Ministerului de Interne al proaspăt instauratului regim comunist la apariția echipei armatei (ASA, viitoarea Steaua).

Clubul a apărut în 1948 prin preluarea de către Ministerul Afacerilor Interne a clubului Unirea Tricolor București și fuziunea cu Ciocanul București, pentru un loc în Divizia A. De atunci, Dinamo a activat neîntrerupt în prima ligă până în sezonul 2022, când a retrogradat.

După numai un an, echipa a revenit în prima ligă, dar convulsiile interne continuă. Cel mai probabil, Dinamo va avea probleme în a se menține în Liga 1.

În ceea ce privește performanțele, bookmakerii agențiilor de pariuri sportive o creditează cu șanse minime. Totuși, suporterii pătimași pot paria cu cota 200.00 pentru un  neverosimil titlu obținut de Dinamo în acest sezon.

De-a lungul timpului, Dinamo a obținut 18 titluri, 13 Cupe ale României, 2 Supercupe ale României și o Cupă a Ligii.

Dinamo București a fost primul club din România care a acces în semifinalele Cupei Campionilor Europeni (1983/1984) și singurul club care a jucat semifinale în Cupa Cupelor (1989/1990).

Nu poți să vorbești despre Dinamo București fără să amintești de patimașii săi suporteri. Aceștia au sprijinit echipa în toate momentele grele și au avut un rol major în ținerea clubului în viață.

Ei au creat primul fenomen socios din România. Programul DDB (Doar Dinamo București) a contribuit cu sume substanțiale la bugetul clubului. 

CFR Cluj – campioana provinciei

CFR Cluj este unul dintre cele mai vechi cluburi de fotbal din România. El a luat ființă în 1907, sub numele de Kolozsvari Vasutas Sport Club (KVSC), echipa feroviarilor clujeni.

După Marea Unire, clubul și-a schimbat numele în CFR Cluj. Echipa a activat în campionate regionale. În 1947 clubul a ajuns în prima divizie, dar a retrogradat în 1949. A revenit în prima divizie în perioada 1969 – 1976, după care a devenit un obișnuit al ligii secunde. 

Preluarea echipei de către Arpad Paszkani în 2001 a adus soarele în Gruia. La finalul sezonului 2003/2004 echipa promova în prima ligă. Prima performanță obținută a fost finala Cupei Intertoto în 2005.

În 2008 a apărut primul titlu, după ce la echipă a fost adus un contingent de jucători portughezi. Până în 2014, la retragerea lui Paszkani, CFR Cluj a mai cucerit 2 titluri de campioană, 4 Cupe ale României și 2 Supercupe ale României. 

După schimbarea acționariatului, clubul a trebuit să treacă prin insolvență. Rezolvarea problemelor administrative și aducerea lui Dan Petrescu pe bancă au dat startul unei perioade fantastice în care fotbaliștii din Gruia au câștigat 5 titluri consecutive și 2 Supercupe ale României.

În ultimul sezon, clujenii au ratat prima poziție după rezultate slabe în Play-off. Pentru a obține titlul în viitorul sezon, CFR Cluj primește cota 3.25 la pariuri sportive.  

UTA – mărire și decădere

Cu 6 titluri de campioană în palmares, UTA Arad a fost multă vreme campioana proviciei, fiind detronată de CFR Cluj. „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc a apărut pe 18 aprilie 1945.

Inițiativa înființării acesteia i-a aparținut baronului Francisc von Neuman, patronul Uzinei Textile Arad (de aici acronimul UTA). Cu 6 titluri de campioană și 2 Cupe ale României în palmares, UTA este una dintre cele mai titrate echipe din fotbalul românesc.

UTA a câștigat primele două ediții ale campionatului României la care a participat. A activat în prima ligă până în 1976.

În sezonul 1970/1971, echipa arădeană participă pentru prima dată în Cupa Campionilor Europeni, reușind să elimine în primul tur deținătoarea trofeului, Feyenoord Roterdam.

În sezonul următor participă în Cupa UEFA și ajunge până în sferturile de finală, de unde este eliminată de Tottenham Hotspur. Aceasta a fost prima performanță a unei echipe de club din România în competițiile continentale.

Din sezonul 1975/1976 începe declinul echipei din Arad. Aceasta activează preponderent în Liga a II-a, având apariții meteorice în prima ligă. Din sezonul 2020/2021, UTA a revenit în prima ligă, dar din păcate, se zbate an de an pentru evitarea retrogradării.

UTA este una dintre cele mai populare echipe din România. Culorile, palmaresul și sigla echipei sunt deținute de suporteri. Principala rivalitate a echipei este cu Poli Timișoara (Derby-ul Vestului).

Derby-uri de tradiție poartă arădenii și cu Rapid București, Dinamo București, Universitatea Cluj și Universitatea Craiova.

Rapid București – din nou printre granzi

Se spune despre Rapid că are cei mai frumoși suporteri din România. Nu este de mirare în condițiile în care clubul a fost înființat încă din 1923 de către angajați ai Atelierelor Grivița din București.

De-a lungul existenței sale tumultuoase, clubul din Giulești a câștigat 3 titluri, 13 Cupe ale României și 4 Supercupe ale României. În plan european, Rapid a jucat sferturi de finală în Cupa Cupelor (1972/1973) și Cupa UEFA (2005/2006).

Culorile clubului sunt alb – vișiniu. Din 1939 a disputat meciurile de pe teren propriu pe Stadionul Valentin Stănescu, devenit Rapid-Giulești din 2022 (după modernizare).

Având fani în toată țara, Rapid are și multe rivalități: Dinamo, CFR Cluj, CFR Timișoara, UTA Arad, Universitatea Craiova, Farul Constanța, Universitatea Cluj.

Suporterii săi sun cunoscuți pentru modul efervescent în care își susțin echipa. Ei au trebuit să treacă prin momente grele după ce George Copos a fost inculpat în Dosarul Transferurilor. În 2016 clubul a declarat falimentul și a trebuit să înceapă din Liga a 5-a.

În sezonul 2021/2022, clubul giuleștean a revenit în Liga 1. În sezonul recent încheiat, echipa a lăsat senzația că s-ar putea implica în lupta pentru titlu.

După ce omul de afaceri Dan Șucu a preluat 70% din acțiuni, în această vară s-a derulat o amplă campanie de achiziții care o pune pe Rapid în postura de pretendentă la titlu.

Accesează secțiunea pariuri sportive fotbal de la 888sport și pariază cu cota 8.50 pe un titlu cucerit de Rapid după 20 de ani!

Cotele afișate în acest material pot fi modificate în orice moment!

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.