În circuitele ATP și WTA, turneele sunt împărțite în mai multe categorii. În funcție de categoria din care fac parte, se stabilesc premiile și punctele oferite pentru clasamentele mondiale.

În tenisul profesionist, a câștiga un turneu nu are întotdeauna aceeași valoare. Un jucător se poate impune, spre exemplu, într-un turneu din categoria ATP 250 și să primească mai puține puncte decât un jucător care ajunge în sferturile de finală la un turneu de Grand Slam.

Cum sunt împărțite turneele în tenisul masculin:

 • Grand Slam (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open)

 • ATP Finals

 • ATP Masters 1000 (Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Madrid, Roma, Openul Canadei, Cincinnati, Shanghai și Paris)

 • ATP 500 (Rotterdam, Rio, Dubai, Acapulco, Barcelona, Queen's Club din Londra, Halle, Hamburg, Washington, Beijing, Tokyo, Viena și Basel)

 • ATP 250 (39 de turnee în total)

La turneele de Grand Slam, câștigătorul primește 2.000 de puncte. La ATP Finals, poate obține între 1.100 și 1.500 de puncte, la Masters 1000 - 1000 de puncte, la ATP 500 - 500 de puncte, iar la ATP 250 - 250 de puncte.

Se mai acordă puncte și la United Cup, un turneu mixt la care participă echipe din 18 țări. Evenimentul a debutat la finalul anului 2022.

Cum sunt împărțite turneele în tenisul feminin:

 • Grand Slam (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open)

 • Turneul Campioanelor

 • Turneul Elitelor

 • WTA 1000 (Dubai sau Qatar, Indian Wells, Miami, Madrid, Roma, Openul Canadei, Cincinnati, Beijing, Guadalajara și Beijing)

 • WTA 500 (Abu Dhabi, Brisbane, Adelaide, Sydney, Doha sau Dubai, Charleston, Stuttgart, Berlin, Eastbourne, Washington, San Diego, Tokyo, Ostrava, Chicago)

 • WTA 250 (30 de turnee în total)

Turneele de Grand Slam, cele mai importante din circuit

Cu o istorie de peste 100 de ani, turneele de Grand Slam sunt considerate cele mai importante din circuit. Drept dovadă, câștigătorul/câștigătoarea acumulează câte 2.000 de puncte în clasamentul mondial.

Sunt turnee mixte, care, pe lângă proba de simplu masculin și feminin, mai au și alte probe: dublu feminin și masculin, tenis în scaun cu rotile și evenimente pentru juniori.

Cel mai vechi turneu cu statut de Grand Slam este Wimbledon, care a fost înființat în 1877. US Open a apărut în 1881, Roland Garros în 1891, iar Australian Open în 1905. Ce-i drept, acelea erau vremurile de început ale tenisului.

Ritmul era complet diferit de cel din zilele noastre, la fel și regulile. Pentru mult timp, câștigătorul unui turneu juca direct finala la ediția următoare. Așa se face că sunt mulți jucători care au numeroase victorii la un turneu de Grand Slam.

Tocmai din acest motiv, tenisul a fost împărțit în două: Era Amatorilor și Open Era. Până în 1968, doar jucătorii amatori puteau participa la turneele de Grand Slam.

Din 1968 s-a luat decizia ca profesioniștii să poată concura la un loc cu amatorii. Astfel, nivelul a crescut, iar în prezent la turneele de Grand Slam iau parte doar profesioniști, având în vedere nivelul ridicat.

Topul jucătorilor cu cele mai multe turnee de Grand Slam câștigate

 1. Novak Djokovic - 24 de trofee (10 Australian Open, 3 Roland Garros, 7 Wimbledon, 4 US Open)

 2. Rafael Nadal - 22 de trofee (2 Australian Open, 14 Roland Garros, 2 Wimbledon, 4 US Open)

 3. Roger Federer - 20 de trofee (6 Australian Open, 1 Roland Garros, 8 Wimbledon, 5 US Open)

 4. Pete Sampras - 14 trofee (2 Australian Open, 7 Wimbledon, 5 US Open)

 5. Roy Emerson - 12 trofee în Era Amatorilor (6 Australian Open, 2 Roland Garros, 2 Wimbledon, 2 US Open)

Topul jucătoarelor care au câștigat cele mai multe turnee de Grand Slam

 1. Margaret Court - 24 de trofee (13 în Era Amatorilor) - (11 Australian Open, 5 Roland Garros, 3 Wimbledon, 5 US Open)

 2. Serena Williams - 23 de trofee (7 Australian Open, 3 Roland Garros, 7 Wimbledon, 6 US Open)

 3. Steffi Graf - 22 de trofee (4 Australian Open, 6 Roland Garros, 7 Wimbledon, 5 US Open)

 4. Helen Willis Moody - 19 trofee în Era Amatorilor (4 Roland Garros, 8 Wimbledon, 5 US Open)

 5. Chris Evert - 18 trofee (2 Australian Open, 7 Roland Garros, 3 Wimbledon, 6 US Open)

 6. Martina Navratilova - 18 trofee (3 Australian Open, 2 Roland Garros, 9 Wimbledon, 4 US Open)

Cum a arătat 2023 în tenisul mondial

Tenisul masculin a fost dominat, în mare parte, de Novak Djokovic în 2023. El a câștigat trei dintre cele patru turnee de Grand Slam: Australian Open, Roland Garros și US Open. Nu a reușit însă să se impună la Wimbledon, unde a fost învins de Carlos Alcaraz.

Djokovic a încheiat anul în forță și s-a impus și la ATP Finals, după ce a trecut de Jannik Sinner. În 2023, s-a mai impus la două turnee ATP Masters 1000, Cincinnati și Paris Masters. Mai are în palmares și turneul de la Adelaide.

Carlos Alcaraz are 6 trofee câștigate în 2023 și a confirmat oarecum statutul de mare speranță în tenisul masculin. Cel mai important trofeu este cel de la Wimbledon, urmat de cele de la Indian Wells și Madrid.

La feminin, Iga Swiatek a fost jucătoarea care a dominat sezonul în mare măsură, deși nu a mai făcut-o la același nivel ca în 2022. Chiar și așa, poloneza a fost favorită la pariuri sportive în toate turneele la care a participat și a încheiat anul cu 6 trofee și pe primul loc în clasamentul WTA.

Swiatek s-a impus la turneul său preferat de Grand Slam, Roland Garros, unde a învins-o pe Karolina Muchova, iar la Turneul Campioanelor a defilat și a ridicat trofeul fără să piardă vreun set.

În finală, a învins-o cu 6-1, 6-0 pe Jessica Pegula. Swiatek are și un turneu WTA 1000 în palmares în 2023, la Beijing, două WTA 500 (Qatar și Stuttgart) și unul WTA 250 (Openul Poloniei).

Coco Gauff și Barbora Krejcikova au câștigat și ele câte 6 turnee în 2023, iar Katerina Siniakova și Laura Siegemund câte 5.

Calendarul turneelor de Grand Slam din 2024:

 • Australian Open - 15 - 28 ianuarie

 • Roland Garros - 26 mai - 10 iunie

 • Wimbledon - 1 - 14 iulie

 • US Open - 26 august - 8 septembrie


Credit Foto: Alamy

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.