Pe măsură ce anii au trecut, talia a devenit tot mai importantă în jocul de handbal, fie că vorbim de atac sau de apărare.

Dacă în echipa de aur a României nu găseam jucători trecuți de 2 metri înălțime, acum a devenit ceva obișnuit ca echipele puternice să aibă în componență astfel de sportivi.

Acesta este și motivul pentru care cei mai înalți handbaliști din istorie au activat în ultimele două decenii. Handbalul a devenit un joc și mai fizic, în care contează fiecare detaliu.

Iar înălțimea este un element important, astfel că jucătorii din topul celor mai înalți handbaliști din istorie se pot mândri cu trofee importante.

Topul celor mai înalți handbaliști din istorie:

  • Hamad Fathi (Egipt) - 2,25 metri

  • Dainis Kristopans (Letonia) - 2,14 metri

  • Jordan Bonilauri (Franța) - 2,13 metri

  • Bence Banhidi (Ungaria) - 2,08 metri

  • Kamil Syprzak (Polonia) - 2,07 metri

  • Hassan Kaddah (Egipt) - 2,05 metri

  • Hazem Bacha (Tunisia) - 2,05 metri

  • Jihed Jaballah (Tunisia) - 2,04 metri

  • Jakov Gojun (Croația) - 2,04 metri

  • Leon Susnja (Croația) - 2,04 metri

Hamad Fathi

Egipteanul are o poveste interesantă. A jucat mai întâi baschet profesionist, până când a primit o invitație din partea Federației de Handbal din Egipt.

A efectuat câteva antrenamente și, după ce și-a dat seama că se descurcă bine în rolul de pivot, a acceptat. Ceea ce părea inițial o acțiune de PR s-a transformat însă în ceva serios.

Hamad Fathi a jucat și pentru naționala Egiptului la Cupa Africii și nu avea cum să treacă neobservat. Până la apariția sa în lot, naționala Egiptului avea în medie o înălțime de 1,89 metri în 2015.

Dainis Kristopans

Un jucător cu un CV important, care s-a remarcat în ultimii ani. Este pe final de carieră, dar este unul dintre cei mai cunoscuți interi din ultimii ani. S-a remarcat încă de la începutul carierei prin fizicul său impunător.

Primii ani i-a petrecut la Latgols, Presov și Brest, iar în 2019 a câștigat trofeul Champions League cu Vardar Skopje, fiind numit în același timp și MVP-ul din Final Four. Anul 2020 i-a adus un transfer la Fuchse Berlin, dar după doar 6 luni a ajuns la PSG.

La această echipă a fost primit cu mare fast, mai ales că avea un CV impresionant, iar obiectivele lui PSG sunt și ele pe măsură: echipa este anual una dintre primele favorite la pariuri sportive să câștige Champions League.

După două titluri câștigate în Franța cu PSG, letonul a semnat un contract cu formația germană MT Melsungen, la care este legitimat și în prezent.

Jordan Bonilauri

Francezul se mândrește cu originile sale din Toulouse, așa cum se poate observa și pe contul său de Instagram. Este încă în activitate, după ce și-a făcut debutul la Fenix Toulouse Handball, echipă la care a stat timp de 13 ani, până în 2020.

A obținut un transfer în Spania, unde a fost primit cu mare fast la BM Logrono La Rioja. Totuși, s-a întors după câteva luni în Franța, la Angers, de unde a plecat în Elveția la Chenois Geneve Handball.

Bence Banhidi

Lui Bence Banhidi, ungurii îi prevesteau un viitor promițător. Cel puțin în prima parte a carierei s-a descurcat bine și a fost desemnat cel mai bun junior din Ungaria. Talentul său a fost confirmat și la seniori, iar în 2019, 2020 și 2021 a fost ales cel mai bun handbalist al Ungariei.

2020 a fost de departe cel mai bun an din cariera sa, fiind ales în echipa ideală din Champions League și în cea a Campionatului European. În prezent este legitimat la Pick Szeged, iar pentru naționala Ungariei a adunat 73 de meciuri.

Kamil Syprzak

Fizicul jucătorilor a contat tot mai mult, în special în ultimul deceniu. Din acest motiv, echipele naționale și-au dorit jucători care să aibă peste 2 metri pe anumite poziții cheie.

Iar Kamil Syprzak a contribuit la o medalie de bronz obținută de naționala Poloniei la Campionatul Mondial din 2015. El a fost chiar eroul echipei sale, după ce a marcat golul victoriei în confruntarea cu Spania.

Syprzak a început să joace pentru Wisla Plock, iar apoi s-a transferat la FC Barcelona. A obținut 12 trofee în Spania, iar ulterior s-a transferat la PSG.

Hassan Kaddah

Egiptul mai dă un jucător în acest top, deși nu se poate spune că este o țară care să se fi remarcat în handbal prin jucători cu un fizic deosebit. Totuși, Hassan Kaddah este și el o excepție.

Este încă în activitate și evoluează pentru Zamalek, grupare alături de care a câștigat trei titluri interne. Kaddah are în palmares și Cupa Africii cu naționala Egiptului, în 2020 și 2022.

Hazem Bacha

Dintre națiunile africane, Tunisia are cea mai mare medie de înălțime în handbal. Fizicul este un criteriu de selecție, mai ales că partea atletică este importantă în această zonă, având în vedere că nivelul tehnic nu este foarte ridicat.

De acest lucru profită și Hazem Bacha și speră să ajungă cândva în Franța. Momentan este la începutul carierei, dar fizicul său spune totul despre el.

Jihed Jaballah

Fostul internațional tunisian are în palmares o prezență la Campionatul Mondial. Ce-i drept, rezultatele nu au fost cele dorite, dar Jaballah se poate mândri cu 59 de selecții pentru prima reprezentativă a Tunisiei.

În carieră, pivotul tunisian a evoluat pentru Sahel, Selka Eskisheir, IFK Kristianstad, Al Ahli, Tatran Presov și Dunkerque.

Jakov Gojun

Dacă cei mai mulți jucători din cei de pe această listă au evoluat ca pivoți, Jakov Gojun face excepție.

Fostul internațional croat a evoluat în defensivă, motiv pentru care a primit și porecla "Ministrul apărării".

Cea mai bună performanță din cariera sa a fost medalia de bronz de la Jocurile Olimpice cu naționala Croației. Atletico Madrid și PSG sunt cele mai importante echipe din cariera sa.

Leon Susnja

Aflat pe final de carieră, pivotul croat a început în capitala Zagreb, unde a jucat ani buni, până în 2019/2020, când s-a transferat în Polonia, la o echipă cunoscută de fani ai handbalului, Wisla Plock.

A avut prestații bune la această echipă la început. În ultimii ani a fost în ușoară scădere de formă, dar încă este legitimat la Wisla.


Credit Foto: Alamy

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.