România are o lungă tradiție în boxul profesionist și cel amator, iar nume ca Lucian Bute și Leonard Doroftei au marcat ultimele decenii.

Galele la care au luat parte peste Ocean i-au făcut pe români să se trezească la primele ore ale dimineții pentru a fi alături de ei.

Cei mai cunoscuți pugiliști din istoria României sunt următorii

  • Lucian Bute

  • Leonard Doroftei

  • Mihai Leu

  • Adrian Diaconu

  • Nicolae Linca

  • Francisc Vaștag

  • Cristian Ciocan

  • Ronald Gavril

  • Marian Simion

Lucian Bute

A fost campion mondial la categoria supermijlocie IBF între 2007 și 2012, reușind să-și apere titlul de nouă ori. A ajuns pe primul loc în topul revistei The Ring la această categorie.

El a devenit campion mondial după ce l-a învins pe Alejandro Berrio pe 19 octombrie 2007, iar apoi a avut alte partide de apărare a titlului. S-a remarcat printr-o disciplină tactică foarte bună și un joc pragmatic.

A pierdut titlul mondial pe 26 mai 2012, când a fost învins la Nottingham de britanicul Carl Froch. A încercat să-și recupereze titlul mondial în 2015, dar a fost învins de James DeGale la Quebec.

În 2016, a fost testat pozitiv cu o substanță interzisă, însă la șase luni distanță s-a demonstrat că suplimentele nutritive pe care le-a luat erau contaminate.

Ultima luptă a carierei a disputat-o în 2017, un eșec contra lui Eleider Alvarez pentru titlul WBC Silver la categoria grea. În total, Lucian Bute și-a încheiat cariera cu 32 de victorii (25 prin KO) și 5 înfrângeri.

Leonard Doroftei

Atunci când sunt întrebați care este cel mai bun pugilist din istoria României, mulți români se gândesc fie la Lucian Bute, fie la Leonard Doroftei.

Între cei doi a existat o rivalitate, deși nu au activat în aceeași generație. Ambii s-au mutat însă în Canada după ce au trecut la boxul profesionist.

În ceea ce-l privește pe Leonard Doroftei, acesta a fost campion mondial WBA la categoria semiușoară între 5 ianuarie 2002 și 24 octombrie 2003. Era recunoscut pentru stilul său neînfricat din ring.

A avut un bilanț de 22 de victorii (8 prin KO), 1 înfrângere și 1 remiză. Singura înfrângere a carierei a suferit-o în ultima partidă contra lui Arturo Gatti, printr-un KO în runda a doua.

Mihai Leu

A fost primul campion mondial la profesioniști din istoria României. Născut la Hunedoara, Mihai Leu s-a mutat în Germania în primii ani ai carierei și a avut numeroase rezultate notabile la nivel continental.

În 1997 a câștigat titlul WBO la categoria semimijlocie după ce l-a învins pe Santiago Samaniego, iar câteva luni mai târziu l-a apărat după ce l-a învins pe Michael Carruth.

S-a retras din carieră fără să fie învins, cu un bilanț de 28 de victorii (10 prin KO). După retragerea din activitate a devenit pilot de raliu, cu rezultate notabile și în acest sport.

Adrian Diaconu

Poreclit "Rechinul", Adrian Diaconu a reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, la categoria Mijlocie. După parcursul de la Jocurile Olimpice, el a trecut la boxul profesionist.

A devenit campion mondial WBC la categoria semigrea după ce l-a învins pe Chris Henry în 2008, într-o gală organizată în Sala Polivalentă din București.

Apoi și-a apărat titlul mondial contra canadianului Jean Pascal, dar a pierdut partida și ulterior și revanșa. S-a retras din activitate după ce a fost învins de Chad Dawson pe 21 mai 2011. Are un bilanț de 27 de victorii (15 prin KO) și 3 înfrângeri.

Nicolae Linca

Este singurul pugilist din istoria României care a câștigat o medalie de aur la Jocurile Olimpice.

S-a întâmplat la ediția din 1956, organizată la Melbourne, după ce l-a învins pe Frederick Tiedt, în confruntarea de la categoria semimijlocie.

Ceea ce este și mai impresionant este că Linca a jucat în toate partidele cu o luxație la un deget al mâinii drepte. El a disputat în carieră 306 meciuri oficiale și a pierdut doar 25. S-a stins din viață în 2008, după ce a luptat mulți ani cu boala Alzheimer.

Francisc Vaștag

Un pugilist complet, care impresiona prin loviturile combinate în serie, directele și croșeele în viteză, cu ajutorul cărora a câștigat numeroase partide înainte de limită.

A câștigat trei medalii de aur la Campionatul Mondial de box amator și una de bronz. El are și două titluri la Campionatul European.

După retragerea din activitate a devenit antrenor al lotului național de box al României, iar ulterior a fost desemnat vicepreședinte al Federației Române de Box.

Cristian Ciocan

Un alt nume care s-a remarcat în boxul profesionist, la categoria supergrea. Colosul de 112 kilograme a activat în special în Germania și are un bilanț de 27 de victorii (17 prin KO) și 10 înfrângeri.

A avut centura WBO la categoria supergrea European. A luptat și pentru cea în versiunea internațională, dar a fost învins de doi dintre marii pugiliști din această categorie, Tyson Fury și Alexander Povetkin.

Ultima partidă a disputat-o în 2022, pe stadionul Wembley din Londra, când a fost învins de Joe Joyce în lupta pentru centurile WBC Silver și WBO International la categoria supergrea.

Partidele în care este implicat au făcut și deliciul celor pasionați de pariuri sportive, având în vedere că întotdeauna au fost imprevizibile.

Ronald Gavril

A participat cu echipa României la trei Campionate Mondiale și trei Europene, iar din 2011 a făcut trecerea către boxul profesionist.

A fost remarcat de Floyd Mayweather și luat sub aripa sa protectoare, semnând un contract cu compania acestuia.

A câștigat centura NABF Super Middleweight Champion în 2016, iar bilanțul său este de 17 victorii și 2 înfrângeri.

Marian Simion

Se poate mândri cu două medalii la Jocurile Olimpice. În 2000 a câștigat argintul la ediția de la Sydney, iar în 1996 a obținut medalia de bronz.

Este considerat unul dintre cei mai buni pugiliști amatori din istoria României și avea un stil neînfricat. Se trage dintr-o familie de pugiliști, iar fratele lui Dorel a avut și el rezultate notabile.


Credit Foto: Alamy

Blogul 888sport angajează o armată de experți în pariuri și ponturi pentru plăcerea zilnică a jocului, oferind opinii aparte, ”outside the box”, asupra nebuniei absolute care este lumea sportului.